Index Vakbarát Hírportál

Idomított rókákkal küzdenek a patkányinvázió ellen Kínában

2010. szeptember 13., hétfő 13:35

Idomított rókákkal küzdenek a legelőket és erdőket pusztító patkányok ellen az északnyugat-kínai Ninghszia-Huj autonóm területen - jelentették be hétfőn a helyi hatóságok.

"Két éve több mint ötven róka kószál szabadon a ninghsziai Jencsi megye mintegy 5000 négyzetkilométeren elterülő legelőin" – mondta Ma Csien-csün, a tartományi főváros, Jincsuan legelőinek kezelésével foglalkozó hivatalnok. A patkányok feldúlják a helyi legelőket és összerágcsálják a füvet és a fák gyökereit is. A rókák azonban segítenek megfékezni a patkánypopulációt – számolt be az illetékes.

Ninghszia az első kínai terület, ahol rókasereget indítottak a kártékony rágcsálók felszámolására. A ravasz állatok kiképzőbázisa a régióban található Jünvusan hegység egyik természetvédelmi területén van, ahol a fogságban született példányokat kifejezetten a vadon élő patkányok levadászására készítik fel. A kiképzők patkányokkal etetik a fiatal rókákat, hogy így fejlesszék azok vadászati technikáját. Ahogy az állatok növekednek, rendszeresen kiviszik őket a legelőkre, hogy hozzászokjanak a természetes környezethez.

A Ninghsziában nevelkedett rókákat a Hszincsiang-Ujgur autonóm régió és Belső-Mongólia legelőin is gyakran bevetésre küldik. A rókák azért bizonyultak kitűnő patkányfogónak, mert olcsóbbak, mint a hagyományos rágcsálóirtók és kevésbe ártalmasak a fű borította területek ökológiájára. Idén Hszincsiang füves területeinek mintegy 55 ezer négyzetkilométernyi részét – a régió egészének legalább 10 százalékát – lepték el a betegséget terjesztő patkányok.

Belső-Mongóliában több mint kilencvenezer négyzetkilométernyi legelőt fenyeget a patkányvész. A szakértők szerint mivel ezek a rágcsálók könnyen alkalmazkodnak a száraz időjárási viszonyokhoz, elszaporodásukért elsősorban a hosszan tartó aszály, a füves területek számának csökkenése a felelős.

Rovatok