Index Vakbarát Hírportál

Megmenthetik az amerikai denevéreket

2010. szeptember 13., hétfő 11:08

Amerikai kutatók olyan gyógymódokat találtak, amelyek segítségével megmenthetik az úgynevezett fehérorr-szindróma következtében pusztuló észak-amerikai denevéreket.

Laboratóriumi tesztek azt mutatják, hogy többféle gyógyszer is hatásos lehet a gombafertőzés ellen, csíraölő szerekkel pedig fertőtleníthetik azokat a helyeket, ahol a denevérek élnek, valamint a barlangokat meglátogató emberek cipőjét és kezét. A potenciális megoldásokról egy fertőző betegségekkel foglalkozó, Bostonban megrendezett konferencián vasárnap számoltak be.

A fehérorr-szindrómától szenvedő denevérek arcán és szárnyain fehér gombatelep alakul ki. A fertőzés felégeti az állatok zsírtartalékaikat, így a denevérek hamarabb felébrednek hibernált téli álmukból és nem élik túl a felébredés utáni időszakot. A fertőzött példányok szokatlanul viselkednek. Gyakran napközben repülnek és sokan közülük éheznek vagy megfagynak.

Az amerikai erdészeti szolgálat júliusi döntése szerint Coloradóban, Wyomingban, Nebraskában, Kansasban és Dél-Dakotában is lezárnak barlangokat, hogy megakadályozzák a fehérorr-szindróma terjedését, amely eddig mintegy egymillió denevér pusztulását okozta az Egyesült Államok keleti és déli területein, jelenleg pedig nyugat felé terjed tovább. Az Egyesült Államok keleti és déli államaiban már lezárták azokat a denevérlakta barlangokat, amelyek az erdészeti szolgálat felügyelete alatt állnak, hogy a túrázók és felfedezők ne terjeszthessék tovább a denevéreket pusztító halálos kórt.

Pár éve ismerik

Az Amerikai Mikrobiológiai Társaság találkozóján vasárnap ismertetett kutatásokat New York állam fővárosában, Albanyban végezték a helyi egészségügyi hatóság szakemberei. Az itteni kutatók segítettek felderíteni 2006-ban, hogy a denevérek elhullását – amelyet először Albanyban figyeltek meg – egy gombafertőzés okozza.

Mint Vishnu Chaturvedi kutatásvezető ismertette, a gombaellenes szerek két csoportját is igen hatékonynak találták a denevéreket megtámadó kórokozóval szemben. A kutatók teszteltek kétezer csíraölő tulajdonságú hatóanyagot is, melyek közül ötről megállapították, hogy nagy mértékben gátolja a gomba terjedését, alkalmas fertőtlenítőszernek.

A biztonságos gyakorlati alkalmazásnak azonban sok nehézsége lehet, hiszen még senki nem próbált ekkora méretű, vadon élő állatpopulációt kezelni vagy fertőtleníteni azokat a helyeket, ahol az állatok élnek.

Rovatok