Index Vakbarát Hírportál

Megsüketítik a halakat a tengerjáró hajók

2010. október 26., kedd 09:14

A halak is belesüketülnek korunk állandó zajába - állítja az a felmérés, ami szerint az akusztikai szennyezéstol ma már a tengerek mélyén sem lehet menedékre találni. A zaj a halak szokásait is módosította.

A Süket, mint egy hal elnevezésű tudományos vizsgálatot a trieszti és a bécsi egyetem a WWF Természetvédelmi Világalappal együttműködésben végezte az Adriai-tengeren. A kutatók a zajszennyezésnek a tengeri állatvilágra, elsősorban a halakra gyakorolt hatását tanulmányozták. Az eredmények azt mutatják, hogy az emberek mindennapjait uraló állandó zajnak komoly fiziológiai következményei vannak még a csendesnek tartott tenger mélyén is.

Az akusztikai szennyezés elől nincsen menekvés. Megfigyeléseink azt mutatják, hogy egyetlen hajó zaja is képes megsüketíteni a halakat. Az Adriai-tengert pedig szünet nélkül szelik a hajók. A hullámok feletti és alatti zaj olyan méretet öltött, hogy a halakat megakadályozza a kommunikációban. Nem hallják egymást a zajtól - hangoztatta Marta Picculin biológus.

A vizsgálatban részt vevo kutató az olasz sajtónak elmagyarázta, hogy a halak igenis beszélnek egymással. A zaj pedig foleg a kommunikálni szerető halakat veszélyezteti: a hollóhalat (Sciaena umbra) és a barna korallsügért (Chromis chromis), melyek számtalan tájékozódási információt adnak át társaiknak az esetleges ragadozókról vagy az áramlatok irányáról.

A zaj viszont megakadályozza a halak egymással való kommunikációját, komoly nehézségeket teremtve az udvarlásban és a szaporodásban is. A zaj elől menekülve egyes halfajok migrációs útvonalukat is megváltoztatták, csendesebb utat keresve maguknak a vizek mélyén.

A halak és hajók közötti együttélés egyébként nem kizárt. Kutatásunk kimutatta, hogy az újgenerációs, zajmentes hajók megmenthetik a halakat - hangsúlyozta a biológus.

Rovatok