Index Vakbarát Hírportál

Vírus tizedeli a francia osztrigákat

2010. december 31., péntek 10:35

Gyilkos vírus tizedeli a franciaországi osztrigaállományt, a karácsonyi-szilveszteri szezonban kedvelt ünnepi étel ára így egyes helyeken 40 százalékkal emelkedett az elmúlt hetekben.

A fiatal osztrigákat pusztító herpeszvírus (OsHV-1) 2008-ban támadta meg a kagylókat, mivel azonban az osztrigák körülbelül három év alatt érik el a halászható méretet, az idei ünnepi szezon volt az első, amikor a járvány komolyan éreztette hatását. "Azt lehet mondani, hogy ez az utolsó nagy karácsonyunk. Ez katasztrófa" – mondta keseregve Renan Henry francia osztrigatenyésztő, akinek kezdeményezésére tavaly felállítottak egy bizottságot a puhatestűek védelmére. Henry szerint a francia osztrigatenyésztők harmada csődbe mehet 2011-ben.

A nemzeti kagylótenyésztési bizottság (CNC) adatai szerint az idén lehalászott osztrigamennyiség 80 ezer tonnára rúgott, ami jelentős visszaesésnek számít a korábbi években megszokott 130 ezer tonna körüli mennyiséghez képest. A szűkös kínálat hatására egyes helyeken 40 százalékkal is emelkedtek az árak az elmúlt hetekben. Franciaország Kína, Japán és Korea után a világ negyedik legnagyobb osztrigatenyésztője. Az országban négyezer, nagyrészt családi vállalkozásban működő tenyésztelepen nevelnek osztrigákat, az ágazat összesen mintegy 11 ezer embernek ad munkát.

Az ázsiai osztrigafarmokon eddig nem ütötte fel fejét a vírus, a szakemberek így abban reménykednek, hogy találnak majd legalább egy ellenálló fajt (az osztrigafélékhez számos faj tartozik). Goulven Brest, a CNC elnöke a Reuters hírügynökségnek elmondta: szakembereik Japánból hoztak mintapéldányokat, hogy megvizsgálják, ellenállnak-e a vírusnak a francia vizekben is. A CNC a különböző fajok keresztezésével is próbálkozik egy különösen ellenálló fajta kinemesítése érdekében.

Még ha a nemesítések sikerrel járnak is, akkor is biztosra vehető, hogy a francia osztrigaágazat még évekig válsággal küzd majd. "Még ha holnap sikerülne is megállítani a vírust, az első lehalászható állomány akkor sem fejlődne ki körülbelül 2015-ig. A kérdés az, hogyan élünk túl addig" - tette fel a kérdést Renan Henry.

Rovatok