Index Vakbarát Hírportál

Ritka gorillaikerpár született Ruandában

2011. február 11., péntek 13:58

A kihalás szélén álló hegyvidéki gorilláknál különösen ritka eseményt, ikrek születését regisztrálták a vadőrök a ruandai Volcanoes nemzeti parkban. Ez az ötödik ikerszülés, mióta a gorillákat megfigyelik a természetvédők, utoljára ilyet 2004-ben fedeztek fel, szintén Ruandában.

A hegyvidéki gorillák vadon élő populációját 780 példányra becsülik, és ez már jelentős javulás a nyolcvanas évek mélypontjához képest, amikor 250-re csökkent a létszám. A legnagyobb testű főemlős testmagassága elérheti a 180 centit, testsúlya a 200-220 kilót is. A nőstények átlagosan 6-8 évente egyszer esnek teherbe, az ikerszülés roppant ritka náluk.

A faj a kritikusan veszélyeztetettek közé sorolja a természetvédelmi világszövetség. A gorillákat egyszerre fenyegeti az élőhelyük elveszítése (már csak négy természetvédelmi területen élnek Ugandában, Kongóban és Ruandában), és az orvvadászat. Az állatok preparált keze, lába és feje csillagászati összegekért kel el a feketepiacon ritka és illegális dísztárgyként. Sok gorilla pusztul el, vagy szerez súlyos sérüléseket más állatok számára kihelyezett csapdákban is.

Rovatok