Index Vakbarát Hírportál

Az árvíz letarolta az ősi thaiföldi fővárost

2011. október 27., csütörtök 11:19

A Chao Phraya folyó több kisebb folyó összefolyásából képződik Thaiföld közepén és déli irányba folyik a Thai-öbölbe. Az óceán felé vezető útján a folyó keresztülhalad nagy történelmi múlttal rendelkező Ayutthayán.

A várost a tizennegyedik században alapították a mai főváros Bangkoktól északra. Hamarosan a sziámi királyság fővárosa lett, és óriási fejlődésnek indult: a 18. század elején egymillió lakója volt, ezzel az akkori világ egyik legnagyobb városának számított. 1767-ben, a sziámi-burmai háború csúcspontján a győztes burmai sereg lerombolta Ayutthayát, ami ma 50 ezer lakosú, a turizmusra építő kisvárosként éledt újjá.

A Thaiföldet sújtó októberi árvíz nem kímélte az UNESCO világörökségi listáján szereplő történelmi városrészt sem.

A Chao Phraya folyó völgye Fotó: Nasa

A NASA műholdja fényképezte ezt a képet október 23-án. A korábbi állapotokat egy július 11-én készült kép mutatja. Mindkét képen Chao Phraya folyó keresztül folyik a város délnyugati részén. Októberben a folyó kiáradt a közeli árterekbe, a földek, utak, épületek mind elmerültek az üledékes, törmelékes vízben.

Ayutthaya Fotó: NASA

A thaiföldi monszun általában május közepétől szeptemberig tart. Mivel ezek a képek az év különböző hónapjaiban készültek, néhány különbség a normál szezonális változások eredménye lehet. A nagy kiterjedésű árvíz viszont még a monszunidőszakban is szokatlan.

Rovatok