Index Vakbarát Hírportál

Rekordszinten az üvegházhatású gázok

2011. november 22., kedd 10:19

Rekordszintre emelkedett a Föld légkörében jelenlévő üvegházgázok aránya az ENSZ szakosított intézményeként működő Meteorológiai Világszervezet (WMO) hétfői tájékoztatása szerint.

A svájci székhelyű WMO jelentésében kiemelte: a felmelegedésért felelős gázok aránya gyorsabban emelkedik, mint átlagosan az elmúlt tíz évben. A Meteorológiai Világszervezet szerint a lassan lebomló gázok sokkal nagyobb mennyiségben vannak jelen, mint az ipari forradalom előtti időkben. Szén-dioxidból 39, metánból 158, nitrogén-oxidból 20 százalékkal van több.

A szén-dioxid molekulákból egy év alatt 2,3 részecske per millióval lett több. Az anyagból az elmúlt tíz évben átlagosan 2, az 1990-es években 1,15 részecske per millióval került több a légkörbe. Metánból is nagyobb mennyiség van a légkörben, míg 1999 és 2006 között viszonylag szinten maradt a metán jelenléte, most újra növekedett – mutatott rá Michel Jarraud, a WMO igazgatója. A kutatók még vizsgálják ennek okát.

Az emberi tevékenység miatt a légkört érő károk újabb rekordot jeleztek az iparosodás előtti időkhöz képest. Az üvegházgázok koncentrációjának növekedése a napsugarak fokozottabb elnyeléséhez vezet, emiatt emelkednek a hőmérsékletek. Ez a hatás 66 százalékban a szén-dioxidra vezethető vissza. A szén-dioxid mindenekelőtt a fosszilis energiahordozók, illetve az erdők égetéséből kerül a levegőbe.

Az üvegházhatású gázok közé sorolják a dinitrogén-oxidot is, ennek aránya az ipari forradalom előtti időkhöz képest 20 százalékkal nőtt a légkörben. Az elmúlt tíz évben a koncentráció évente áltagosan 0,75 részecske per millióval hízott, ez elsősorban a mesterséges és a természetes trágyázás számlájára írható. A WMO több mint ötven ország mérőállomásainak adatait használta fel jelentéséhez.

Rovatok