Index Vakbarát Hírportál

Ausztrália mellett lesz a világ legnagyobb természetvédelmi parkja

2011. november 25., péntek 13:43

A világ legnagyobb tengeri természetvédelmi nemzeti parkját hozzák létre az Ausztrália északkeleti partjánál húzódó Korall-tengeren, amely számos veszélyeztetett fajnak ad otthont, és a második világháború híres tengeri csatájának emlékét őrzi.

Az ausztrál környezetvédelmi miniszter, Tony Burke elmondása szerint az új park egy majdnem egymillió négyzetkilométeres, és számos halfajnak, az ősi korallzátonynak, a térségben fészkelő tengeri madaraknak és közönséges levesteknősnek (Chelonia mydas) biztosít majd védelmet. A Korall-tenger természeti jelentősége a helyi korall- és homokzátonyok, a mélytengeri növények és a szurdokok sokszínűségében rejlik.

Az új park kiterjed azokra a hullámsírokra is, ahol a szövetséges hatalmak és Japán között a második világháborúban lezajlott csatában (1942. május 4-8.) elsüllyedt hajók roncsai pihennek. Ez volt a világtörténelem első olyan tengeri ütközete, amelyet repülőgép-hordozókról vívtak. A Korall-tenger északkeleti része három amerikai hajó, a Lexington, a Sims és a Neosho maradványait őrzi.

Az ausztrál kormány a következő 90 napban véglegesíti az új tengeri természetvédelmi parkra vonatkozó szabályokat. A világ jelenlegi legnagyobb tengeri rezervátumát Nagy-Britannia hozta létre tavaly az Indiai-óceánon elterülő Chagos-szigetek körül.

Idén augusztusban a Pew környezetvédő szervezet felszólította az ausztrál kormányt, hogy létesítsen állandó tengeri természetvédelmi parkot a Nagy-korallzátonytól a Salamon-szigetekig és Új-Kaledóniáig terjedő övezet egyedülálló biológiai sokszínűségének megóvása érdekében.

Rovatok