Index Vakbarát Hírportál

Ragadozók tizedelik a fókabébiket

2012. január 20., péntek 16:44

Kardszárnyú delfinek és egyéb óceáni ragadozók vadásznak oroszlánfóka-bébikre az Alaszkai-öbölben. A helyi fókapopulációkat vizsgáló kutatók szerint ha nem csökken a ragadozók száma, nehezen lesz pótolható az elpusztult fókamennyiség. A nyugati Steller-oroszlánfókák veszélyeztetett állatok, a fülesfókafélék legnagyobb csoportja. A populáció négy évtized alatt nyolcvan százalékkal csökkent.

A kutatók harminchat fiatal egyedet vizsgáltak, a hasukra rögzített műszer figyelte a testhőmérsékletüket, a környező fényviszonyokat, és egyéb életkörülményeket. Minden egyes fókahalál után a műszer továbbította az adatokat műholdon keresztül a kutatókhoz. A technológia segítségével meghatározható volt, hogyan halt meg egy-egy fóka, ugyanis a sérüléses halál és a nem sérüléses halál is más jelet hagyott a műszeren.

A kutatók szerint a ragadozók azért támadnak a fiatalabb fókákra, mert azok több időt töltenek a part közelében, ahol az édesanyjuk szoptatja őket, így könnyebben rájuk találnak, mint idősebb társaikra. A populáció csökkenéséről készített tanulmányt a PLoS ONE szakfolyóirítban publikálták.

Rovatok