Index Vakbarát Hírportál

Ismeretlen fajokat találtak Suriname-ban

2012. január 25., szerda 16:15

Negyvenhat új fajt fedezett fel egy kutatócsoport a dél-amerikai Suriname-ban található régi trópusi erdőben – írja a LiveScience. Számos fura kinézetű rovart és kétéltűt találtak, többek között a sarkantyúszerű kinövése miatt „cowboybékának" becézett, eddig ismeretlen békafajt és a színpompás „zsírkrétaszöcskét". Trond Larsen, a kutatás vezetője elmondta, a csapatuk kiváltságosnak tartja magát, hogy ők fedezhették fel az utolsó fennmaradt őserdő állatvilágát.

A három hétig tartó kutatás a Conservation International nevű, nonprofit nemzetközi természetvédelmi szervezet kezdeményezése. Az expedíción ötvenhárom tudós, bennszülöttek és diákok vettek részt.

A kutatók 2010 augusztustól szeptemberig közel ezerháromszáz különálló fajt dokumentáltak. Többek között hihetetlen változatos növényzetet, halakat, hüllőket, kétéltűeket, madarakat, kisebb-nagyobb emlősöket, rovarokat, bogarakat találtak. Ezenkívül a tudósok Kwamalasamutu faluja mellett számtalan barlangrajzot, és sziklába vésett írást is felfedeztek.

Rovatok