Index Vakbarát Hírportál

Végállomás: a tengerfenék

2012. január 31., kedd 15:33

Negyvenévnyi használat után leselejtezett New York-i metrókocsikból készítenek mesterséges zátonyokat az Atlanti-óceán alján. A kocsik zegzugaiban megbújhatnak majd a halak, és más tengeri életformák is új életteret nyerhetnek.

Összesen 2500 kibelezett, ablakaitól megfosztott metrókocsit helyeznek el az USA keleti partja mentén. A szerelvények típustól függően tizenöt-húsz méter hosszúak, három méter szélesek, és kicsit több mint három és fél méter magasak. „Ezek a vagonok lesznek a jövőben a halak új luxusapartmanjai” – fogalmazott Jeff Tinsman a környezetvédelmi minisztérium munkatársa a Spiegelnek.

A program, aminek keretében a metrókocsik a tengerfenékre kerülnek, 2001-ben kezdődött. A program segítségével a közlekedési vállalatok is megszabadulhatnak a kiselejtezett vagonoktól, és a különféle rákok, kagylófélék és halak is menedéket kapnak.

A világ legnagyobb metróhálózatával rendelkező New Yorkban 6400 vagon szállít nap mint közel másfél millió embert. Ám az 1980 előtt gyártott metrószerelvények már nem alkalmasak erre a célra, a bennük felhasznált rengeteg természetidegen anyag miatt. A speciális festés és a rengeteg műanyag alkatrész megnehezíti az alternatív felhasználásukat a nyugdíjazásukat követően. A város közlekedési vállalata 2017-ig még kétszáz szerelvényt tervez a tengerfenékre küldeni.

A módszer nem egyedi. Az amerikai haditengerészet már több inaktív romboló cirkálót és anyahajót is elsüllyesztett az óceán mélyére, növelve a tengeri élővilág potenciális életterét.

Rovatok