Index Vakbarát Hírportál

Tönkretette az olaj a mélytengeri korallokat

2012. március 31., szombat 14:39

Súlyosan károsította a mélytengeri korallkolóniákat a Mexikó-öbölben 2010-ben történt olajkatasztrófa – figyelmeztetnek a szakemberek a legújabb eredmények alapján.

A helyszíni vizsgálatok "egyértelmű bizonyítékokkal" támasztották alá, hogy a BP olajtársaság Deepwater Horizon nevű olajfúró platformjának felrobbanásakor kiömlött 757 millió liter kőolaj komoly környezeti károkat okozott a térségben. A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban közölt tanulmány készítői összesen 11 mélytengeri korall lelőhelyet vizsgáltak meg három-négy hónappal az olajkút elfojtását követően.

A katasztrófa helyszínétől több mint 22 kilométerre elterülő területeken a kutatók mindenhol egészséges korallokat találtak, a kúttól 13 kilométerre délnyugatra fekvő vizsgálati helyszínen talált egyedek azonban egyértelműen a stressz jeleit mutatták: kifakultak és szövetveszteségről tanúskodtak.

A szakemberek a megvizsgált 43 korallkolónia majdnem felénél észleltek elváltozásokat. A kutatócsoport automata tengeralattjáróval és emberi vezérlésű robotkarral készített felvételeket, illetve gyűjtött mintákat a több mint 1300 méteres mélységből. "A háromhetes expedíció utolsó merülése során fedeztük fel a területet" – mondta Charles Fisher, a Pennsylvania Állami Egyetem professzora, aki a kutatás első fázisában vett részt.

"Mikor már elég közel voltunk ahhoz, hogy alaposan szemügyre vehessünk néhány kolóniát, kétségtelenné vált számunkra, hogy a Mexikói-öbölben ez idáig példa nélküli jelenségre bukkantunk: a korallok egyértelműen magukon viselik a közelmúltban történt katasztrófa jeleit" – idézte a szakembert a Guardian.

A következő merülések csak megerősítették az eredményeket. A kutatók két dimenziós gázkromatográfiával azonosították be a helyszínen talált olaj eredetét: az óceánmederben ugyanis nehéz megállapítani egy felszíni olajkitörés hatását, mivel a tengerfenék hasadékain keresztül természetes módon szivárog felfelé az olaj.

A kutatók megállapították, hogy a közelmúltban károsodott és elpusztult korallok jelenléte az óceánnak abban a térségében, amelyet nem sokkal korábban hatalmas olajkiterjedés szennyezett be, egyértelmű bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a katasztrófa jelentős hatást gyakorolt a mélytengeri ökoszisztémákra.

Rovatok