Index Vakbarát Hírportál

Brutálisan olvad egy alaszkai gleccser

2012. május 17., csütörtök 16:51

Az alaszkai Columbia-gleccser 3050 méterről ereszkedik alá a Chugach-hegység oldalán. A gleccser egy szűkülő része mára a Prince William partszakaszig ér. A Columbia-gleccser a világ leggyorsabban változó gleccsere. Felülete dagály és apály hatásának kitett, és közvetlenül a tengerbe csúszik.

Amikor 1794-ben brit felfedezők először megvizsgálták, a gleccser orra a Heather-sziget deli részétől az északi széléig terjedt. A gleccser 1980-ig tartotta ezt a pozícióját, majd elkezdte gyors vonulását, amely a mai napig tart. Mindkét hamisszínes felvételt a Landsat–5 műholdon működő Thematic Mapper (TM) műszer készítette. A felvételeken jól látszik, milyen területváltoztatásokon ment át a gleccser 1986 és 2011 között.

Fotó: Landsat5 / NASA

A felvételeken a havat és a jeget világoskék szín jelöli, a növényzetet zöld, a felhők pedig fehérek, vagy világos-narancssárgák. A nyílt óceánt sötét kék szín mutatja. A 2011-es felvételen azért van több hó, mert májusban készült, míg az 1986-os júliusban.

1986-ban csak néhány kilométerrel csúszott arrébb a gleccser vége, míg 2011-ben már 20 kilométerrel vándorolt északra. Emellett lényegesen csökkent a vastagsága is, amit jól mutat a barna alapkőzetek felszínre kerülése. Összességében 1980 óta a gleccser mérete majdnem felére csökkent.

Rovatok