Index Vakbarát Hírportál

Lefilmezték a legritkább nyulat

2012. május 31., csütörtök 12:17

Amerikai kutatóknak kameracsapdák segítségével sikerült lefilmezniük a Föld egyik legritkább emlősét, a szumátrai üreginyulat (Nesolagus netscheri), más nevén szumátrai csíkos nyulat. A nyúlhoz képest rövid fülű állat nemcsak nagyon ritka, de nagyon félénk is, ráadásul éjszakai éltmódot folytat, ezért is nehéz képeket készíteni róla. Először csak 1998-ban sikerült lefotózni.

A mostani felvételek Szumátrán készültek, egy elszigetelt hegyi régió két nemzeti parkjában. Jennifer McCarthy, a University of Massachusetts Amherst kutatója a Huffington Postnak elmondta, hogy bár a nyúl a felvételeken eléggé beleolvad a környezetbe, sajátos csíkos mintázatának köszönhetően rögtön felismerték.

A szumátrai üreginyúl a nyúlalakúak rendjének legritkább képviselője. A kihalófélben levő fajokat nyilvántartó Vörös Listán jelenleg veszélyeztetett státuszú, de pár éve még kritikusan veszélyeztetett volt, és a szakemberek nem értik, mi volt az oka az enyhébb kategóriába való átsorolásnak. A mostani felvételek szerint több példány is él a két nemzeti parkban, de nem ismert, hogy más régiókban is élnek-e a ritka üreginyúl populációi.

Rovatok