Index Vakbarát Hírportál

Hab öntötte el az ausztrál tengerpartot

2012. június 22., péntek 08:44

Riasztó, de természetes jelenségről készítettek videót a dél-ausztráliai Victoria állam Lorne városának parjainál. A sűrű, mégis könnyű, a partvonalat kilométereken át, széles sávban beborító, sárgás hab nagyon mérgezőnek és károsnak tűnik, azonban a helyiek szerint erről szó sincs. A hab néhány évente újra és újra felbukkan, méghozzá akkor, ha a kellő külső tényezők egyszerre jelentkeznek.

A tudósok szerint a hab sók és egyéb kemikáliák mellett olyan, az óceánban amúgy is megtalálható, kis méretű szerves hulladékokból áll össze, ami például az elhullott halak és elpusztult növények bomlásakor keletkezik. Ha ezeket egy különösen erős áramlat magával ragadja, rengeteg egymással is összetapadó apró buborék képződik a víz felszíne alatt. Amikor ez a buborékcsomag partközelbe ér, a felszínre emelkedik, ahol a víz folyamatos mozgása miatt habbá alakul át. Az üggyel kapcsolatban egy, még 2007-ben megszólaló tengerbiológus szerint az egész leginkább ahhoz hasonló, ahogy a tejből tejhabot készítünk: minél erősebb a keverés, annál több és könnyebb hab keletkezik.

A mostani esetben a szakértők szerint nagy szerepet játszott a jelenséget megelőző néhány napban lehullott nagy mennyiségű, nagyjából 70 milliméternyi eső, és a napok óta tartó, erős déli szél.

Rovatok