Index Vakbarát Hírportál

Alvó prédára vadászik a leglassabb cápa

2012. június 25., hétfő 15:06

A grönlandi cápa annak ellenére képes egytonnásra és 6-7 méteresre is megnőni, hogy mindent összevetve ő a leglassabb cápa a világon: utazósebessége 34 centi másodpercenként, vagyis 1,2 kilométer óránként. A Tokiói és a Norvég Sarkkutató Intézet munkatársai most egy közös vizsgálatban próbáltak többet megtudni a titokzatos állatról, például arról, hogy milyen módszerrel cserkészi be fő táplálékforrását, a nála jóval fürgébb fókát.

Az biztos volt, hogy a csigalassúságú ragadozó valahogy hozzájut a fókahúshoz, hiszen korábban többször is találtak fókamaradványokat a kifogott grönlandi cápák szervezetében. Egy japán kutató, Vatanabe Juuki ennél a pontnál csatlakozott a két norvég, Kit Kovacs és Christian Lydersen vizsgálatához, akik azt próbálták kideríteni, mi pusztíthatja a Spitzbergák fókaállományát.

Az eredeti elgondolás az volt, hogy a cápa az elhullott fókák testét eszi meg, hiszen az 1 méter/másodperces sebességgel úszó állatokat a cápa még a legfeljebb 70 centi/másodperces hajráival sem képes elfogni, azonban a maradványokban talált bizonyítékok arra utaltak, hogy a ragadozó még élő fókákkal lakik jól.

A csapat jeladó mérőszerkezeteket erősített néhány cápára, hogy így lássanak bele a megfontolt ragadozó mindennapjaiba. A jeladók alapján kiderült, hogy a cápa egyetlen farkcsapása is hét teljes másodpercig tart, de ez nem meglepő: a hatalmas testű állat így képes túlélni az alig 2 Celsius-fokos vízben.

A mérések alapján tehát hamar kizárták a vadászat módszerei közül az összes olyat, amihez sebességre, robbanékonyságra lenne szükség, az egyetlen lehetőség így az maradt, hogy a cápa az alvó fókákat lepi meg. Mivel a fókák a vízben alszanak, hogy a jegesmedvék ne tudják őket olyan könnyen elkapni, a grönlandi cápának nincs is más dolga, mint a közelükbe settenkedni. Sőt, mint Vincent Gallucci, a Washingtoni Egyetem cápaszakértője elmondta, a halnak nem feltétlenül kell teljesen a szájába venni az áldozatot, a préda ugyanis a cápa szájszerve körül kialakuló erőteljes szívóhatás miatt nem tud elmenekülni.

A kutatók most arra készülnek, hogy videóra vegyék, hogyan kapja el áldozatát a világ legkomótosabban gyilkoló cápája. A grönlandi cápa amúgy veszélyeztetett faj, korábban értékes zsírja és húsa miatt sokat levadásztak belőle. A fókák csak étrendje kis részét képezik, egyébként főleg apró planktonok, rákok szerepelnek az állat étlapján.

Rovatok