Index Vakbarát Hírportál

Vadon élő hópárduckölyköket filmeztek le

2012. július 13., péntek 11:04

A hópárduc meglehetősen visszahúzódó állat, így hatalmas teljesítménynek számít, hogy a nagymacskák megmentésére szakosodott Panthera nevű csoport tagjai a Hópárduc Alappal közreműködve Mongóliában le tudtak filmezni két nőstényt és azok utódait.

Dr. Tom McCarthy, a Panthera hópárduc-programjának vezetője elmondta, hogy éveken át tartott az az előkészítő munka, ami végül lehetővé tette a kivételes felvételek elkészítését. „Éveket töltöttünk azzal, hogy megpróbáljuk meghatározni az ellések idejét és pontos helyét, az alom nagyságát” – mondta McCarthy a csoport közleményében. Hozzátette, a mostani lehetőség nagyon fontos lépés egy olyan állat védelmében, aminek a puszta túléléshez is nagy szüksége van az ember közreműködésére.

A videókon a felnőtt párducok és kölykeik egyszerre látszanak, a fényképek viszont azt az időt is bemutatják, amikor az állatvédők az anya távollétében közelebb tudtak menni az újszülöttekhez. A csapat lemérte a félig ember építette fészekben pihenő állatokat, majd azonosító csipet is ültetett a kölykök bőre alá. Az eljárás közben folyamatosan komoly figyelmet fordítottak arra, hogy az állatokat egy pillanatra se sodorják veszélybe.

„A kölykök életének legkorábbi szakaszáról szóló adatok sokat segítenek a nagymacskaközösségek életének megértésében” – mondta Dr. Howard Quigley, a Panthera jaguárokkal és pumákkal foglalkozó szakágának igazgatója. A szakember szerint a most kapott eredmények, illetve a további megfigyelések alapján megtudjuk, mekkora esélye van egy újszülött hópárducnak az ivarérett kor elérésére, és az ilyen tapasztalatok nagyban segítik a populáció mesterséges szinten tartását.

A mongolok által csak ázsiai hegyi szellemként emlegetett hópárducról nagyon keveset tudnak az állatvédők és a természettudósok, és ezt a tudást is elsősorban a fogságban tartott állatok megfigyelésével szerezték. A fogságban szaporodó nőstények általában három kölyköt ellenek, azonban a vadon élő példányok szaporodásával kapcsolatban eddig semmilyen adat nem állt rendelkezésre. Ami biztos, hogy a vadon született kölykökre számos veszély leselkedik, a betegségek és más vadállatok mellett ugyanis az orvvadászok és a vadállatcsempészek is hátráltatják a populáció növekedését.

Rovatok