Index Vakbarát Hírportál

Amerikába is eljut a szaharai homok

2012. augusztus 13., hétfő 16:12

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) asztronautái júliusban fotózták le, ahogy a szaharai por eléri a Karib-térség szigeteit. A szakemberek szerint a por nagyjából 8000 kilométerről, elsősorban észak-Mali területéről érkezik, de műholdas és spektrométeres megfigyelések szerint a por egy része ennél is távolabbról, Csád vagy Szudán területéről származik.

A felvétel különösen nagy érdeklődést váltott ki a NASA szakembereiből, mert a Columbia űrsikló legénysége által a Karib-térségről készített 1994-es felvételen a porfelhő és a tiszta levegő határa szinte pontosan ugyanott helyezkedik el, mint az idén júliusban készült képen.

A meteorológiai műholdak gyakran közvetítenek olyan képeket, amiken az Afrikából érkező porfelhők nyugat felé haladva átvágnak az Atlanti-óceánon. A homoktakaró nagyjából egy hét alatt éri el évszaktól függően Észak- vagy Dél-Amerikát, így a két kontinens között elhelyezkedő Karib-térség és Mexikó egész évben ki van téve a keletről érkező porfelhőknek.

A NASA tudósai szerint az afrikai por havonta éri el a kontinenst, bár nem mindig olyan jól látható formában, mint a most közzétett felvételen. A szakértők feltételezik, hogy az afrikai por szerepet játszik a korallzátonyok pusztulásában, emellett embereknél allergiás tüneteket okozhat és az algavirágzásra is káros hatást gyakorol. Emellett újabb kutatások azt bizonyítják, hogy az afrikai por tápanyagot biztosít az amazóniai esőerdőknek is.

Rovatok