Index Vakbarát Hírportál

Előállították a mindennél nagyobb anyagot

2012. szeptember 12., szerda 20:03

Világrekordot döntöttek két, szintetikus porózus anyaggal az amerikai Northwestern Egyetem kutatói. A fantáziadúsan NU–109-nek és NU–110-nek elnevezett fémorganikus vázak egy grammjának belső felülete másfél futballpályát tesz ki. A porózus kristályos vázszerkezetek nagy mennyiségben képesek magukba zárni gázokat és folyadékokat, ezért gáztárolóként és katalizátorként is hasznosíthatók.

Fémorganikus vázakkal már évek óta kísérleteznek a kutatók. Azt remélik, ezekkel különböző gázokat lehet majd csapdába ejteni. A fémorganikus vázakban a központi fématomot hosszabb, széntartalmú szerves láncok veszik körül, lyukacsos vázat alkotva.

Omar Farha kémikus és kutatócsoportja a Journal of the American Chemical Society című szakfolyóiratban ismertette a rendkívüli tulajdonságú két anyagot. A rekord porózusság számszerűen 7 ezer négyzetmétert jelent grammonként.

Ilyen nagy fajlagos felületet általában azért nem tudnak elérni a szakemberek, mert az oldószer molekulái az anyag pórusaiban "fogságban" maradnak, amikor pedig melegítéssel próbálják kiűzni őket, akkor az anyag szerkezete is károsodik. A weinbergi kísérletben azonban szén-dioxiddal végzett aktivációs technikát alkalmaztak, amely gyengéden távolította el a visszamaradt oldószert a pórusokból, így azok sértetlenek maradtak.

Rovatok