Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták Zeusz szülőföldjét

2009. február 11., szerda 11:04 | aznap frissítve

A ókori görög kultúra és vallás tárgyi emlékeinek köszönhetően a múltról alkotott képünk folyamatosan csiszolódik. Most egy újabb ásatás révén a görög főisten, Zeusz kultuszáról tudhatunk meg újabb információkat.

Zeusz, a mennydörgés és villámlás istene természetesen földi gyökerekkel rendelkezik. Tudósok most már azt is tudják, hogy hol kell keresni ezeket a gyökereket - írja a LiveScience.

Az ókori görögök először egy zárt oltárnál imádták Zeuszt, a mindenség urát a Lükaión-hegynél. Amerikai és görög tudósok a legutóbbi ásatásnál olyan szakrális tárgyakat találtak, amiket valószínűleg vallási rituálék során használtak. Ezek az eddigi legkorábbi nyomai a görög főistennek, Zeusznak. A felfedezés cáfolja a történészek eddigi meggyőződését, miszerint a Zeusz-kultusz Krétáról ered.

A Lükaión-hegy feltárása során a régészek több mint ötven, emberi és állati mintákkal díszített ivóedényt, elszenesedett bárány- és kecskecsontokat találtak. Ezek mind összeegyeztethetők a mükénéi szertartásokon használt tárgyakkal, amelyek a görög kultúra hajnalán, időszámításunk előtt 3000-4000 körül keletkeztek.

Rovatok