Index Vakbarát Hírportál

Nukleáris ereklyét találtak

2009. március 3., kedd 08:38 | aznap frissítve

Nem mindennapi kincset rejtett egy atomlerakóhelyen korábban talált üveg: a palackba rejtett plutóniumminta az első, bomba gyártásához is alkalmas plutóniumból származhat, amelyet egy atomerőműben állítottak elő.

A lelet 1944-ből, az Egyesült Államok atomprogramjának kezdeteiből származhat. A Pacific Northwest nemzeti laboratórium munkatársai nukleáris elemzőtechnikákat alkalmazva próbált fényt deríteni a minta születésének idejére és eredetére. Az ügyről az Analytical chemistry című szaklap legújabb száma közölt részleteket, a tudósok nukleáris régészetként írták le kutatásukat.

A palackra a Washington állambeli Hanfrod atomtemetőjében találtak rá. A Manhattan-terv részeként 1943-ban létre hozott Hanford adott otthont a világ első átfogó plutónium-előállító létesítményének. A Manhattan-projekt az Egyesült Államok atomfegyver-előállítást célzó programja volt a második világháborúban. A terv alapja abban a félelemben gyökerezett, hogy a náci Németország hasonló technológián dolgozik. A terv végül a Hirosimára és Nagaszakira ledobott két atombombával érte el tetőpontját.

A hanfordi plutóniumot az első kísérleti robbantásnál, és a két élesben ledobott bombánál is felhasználáták. A nukleáris hulladéklerakó területe most környezeti rehabilitáció előtt áll, mivel még mindig igen magas a radioaktív sugárzás szintje. A tisztítást végző személyzet 2004-ben talált rá egy széfre és benne a palackra, amelynek tartalma még a program kezdeti idejéből származott. A pontos kormeghatározás érdekében analizálták a minta plutónium- és uránizotópjait, és arra a következtetésre jutottak, hogy a minta 1944-ből való. A reaktort is sikerült azonosítani, ahol a minta készült. A kutatók szerint a Tennessee állambeli Oak Ridge erőművében állították elő, amelyet egy évvel a Manhattan-terv engedélyezését követően, 1943-ban helyeztek üzembe.

Rovatok