Index Vakbarát Hírportál

Nőfüggő volt VIII. Henrik

2009. március 17., kedd 11:32

A nőktől való érzelmi függőségben szenvedett VIII. Henrik angol király. Egy brit történész ezt az állítását a hat feleséget elfogyasztó uralkodó és anyja kézírása közötti szembetűnő hasonlóságra alapozza.

David Starkey rámutat arra, hogy Henriket, ellentétben a kor királyi hercegeivel, nők nevelték fel és majdnem biztosan édesanyja, Yorki Erzsébet tanította meg írni is. Ez a neveltetés vezetett a kutató szerint a későbbi uralkodó „érzelmileg féktelen személyiségéhez", és ezért szeretett bele annyi nőbe - ismertette a tanulmányt a The Daily Telegraph című brit lap.

Mindennek óriási hatása volt a 16. századi brit történelemre: a király, hogy elválhasson első feleségétől, Aragóniai Katalintól és feleségül vehesse a vonzó Boleyn Annát, szakított a római katolikus egyházzal és megalapította az anglikán egyházat. A Tudor-ház szakértőjeként ismert Starkey, aki több tv-sorozatot készített az angol királyokról, kurátora a British Library új, április 23-án nyíló kiállításának, amelyben bemutatják VIII. Henrik kézzel írott leveleit is.

Henrik szögletes, nehézkes betűi erősen hasonlítanak anyja és húga, Mária írásához, de eltérnek nevelői és tanácsadója, köztük Sir Thomas More (Morus Tamás) írásától. A herceget York-i Erzsébet nevelte 11 éves korától, miután apja, VII. Henrik király 1509-ben meghalt és a korabeli iratok bizonyítják a történész számára, hogy az anya gyakorolta a legnagyobb hatást neveltetésére és személyiségére.

Ő volt az egyetlen fiú (akkor már csak nőtestvérei éltek, bátyja, Artur és öccse, Edward korábban meghalt) és ezáltal függővé vált a nőktől. „Soha többé nem tudott nők nélkül élni és állandóan szerelmes lett. Feleségeinek többségét is szerelemből vette el. De aztán ki is szeretett belőlük".

Rovatok