Index Vakbarát Hírportál

Kínában háziasították az első kutyákat

2009. szeptember 2., szerda 15:37

Kína mai területén, a Jangce-folyótól délre háziasították az első kutyákat tizenhatezer évvel ezelőtt – állítja egy új svéd kutatás.

A korábbi kutatások arra engedtek következtetni, hogy Kelet-Ázsiában kezdték háziasítani a farkasokat, ám lehetetlen volt pontosan megállapítani, hogy mikor és hol jelentek meg az első kutyák. A stockholmi Királyi Technológiai Intézet (KTH) munkatársainak most sikerült precízen behatárolniuk térben és időben az ember legjobb barátjának a színre lépését. A kutatásról szóló tanulmány a Molecular Biology and Evolution című tudományos szakfolyóiratban látott napvilágot.

A kutatók szerint a kutyát 16 ezer éve háziasították a Jangce-folyótól délre eső területen. „Korábbi, 2002-es kutatásaink eredményeit nem fogadta el teljes mértékben a tudományos világ” - mondta Peter Savolainen biológus, a KTH kutatója, aki svéd és kínai kollégáival végezte a vizsgálatot fogalmazott. Savolainen reményei szerint a mostani adatok nagyobb egyetértésre találnak a kutatók körében, a legújabb kutatás ugyanis sokkal részletesebb képet vázol a kutyák háziasításának folyamatáról.

A kutyák háziasításának időpontja összhangban van azokkal az adatokkal is, amelyek szerint a világnak ezen a részén 10-12 ezer évvel ezelőtt tértek át a vadászó-gyűjtögető életmódot folytató törzsek a földművelésre és állattartásra. A biológus szerint a háziasítás ugyan egyetlen földrajzi ponton kezdődött, ám a kutyák nagy számú őstől származnak, legalább hétszáz farkast háziasítottak a térségben. „A háziasított farkasok nagy száma azt jelzi, hogy a háziasítás fontos része volt a korabeli lakosság kultúrájának” - mutatott rá Savolainen.

Rovatok