Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták Drakula házát Pécsen?

2009. szeptember 29., kedd 12:30

Elképzelhető, hogy a regénybeli Drakula gróf figuráját ihlető Vlad Tepes havasalföldi fejedelem házának maradványait találták meg a régészek Pécsen, a főtér alatt - értesült a Baranya Megye Online.

A pécsi Széchenyi tér felújítása közben bukkantak a régészek egy pincére, ami egy olyan házhoz tartozott, ami a történészek szerint az 1400-as években Vlad Tepes havasalföldi fejedelem tulajdona lehetett. A kegyetlenségéről hírhedt fejedelemről mintázta Bram Stoker később Drakula gróf figuráját a regényeiben.

Fedeles Tamás, a pécsi egyetem Közép- és Koraújkori Történeti Tanszékének oktatója a bama.hu kérdésére elmondta, hogy Vlad Tepes házát már egy 1489-es keltezésű oklevél is említi Drakulyaház néven az épületet, ami a Széchenyi tér déli részén állt. Az 500 éves szövegben részletes leírás is szerepel a kétszintes kőházról. A Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat Dél-dunántúli Regionális Irodájának régésze, Kárpáti Zoltán szerint viszont az oklevél éppen azt bizonyítja, hogy a pince nem tartozthatott a Drakulyaházhoz, ami a középkori piactér szélén állt.

Akárkié is volt, a most megtalált pince a régészek szerint a pécsi belváros alatt megtalált középkori pincék közül az egyik legkomolyabb, de az idők során annyira feltöltődött törmelékkel, hogy csak kúszva lehet közlekedni benne. A régészek szerint mindenképpen érdemes lenne feltárni a pincét, ahol értékes leletek is rejtőzhetnek, bár az eddigi, részleges feltárás alatt semmilyen tárgyi lelet nem került elő, amely a tulajdonosra, vagy bármilyen személyre utalt volna.

A pince szakszerű lezárása 18 millió forintba kerül, amire a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat büdzséjében meg is van a pénz, a teljes feltárás viszont, úgy hogy aztán a nagyközönségnek is be tudják mutatni az esetleges leleteket, plusz 40 millió forintos költséggel járna.

Rovatok