Index Vakbarát Hírportál

Római katonai tábort tártak fel Bulgáriában

2009. október 5., hétfő 08:37

Római katonai tábort tártak fel Bulgária észak-nyugati részén, Dimovo közelében.

Az I. századra a rómaiak kiterjesztették fennhatóságukat a Balkán keleti részére. Az általuk emelt városok és erődítmények sorába tartozott a Conbustica (Cambustica) nevű katonai tábor is - olvasható az Archaeology in Europe nevű régészeti hírportálon. Az erődítmény Moesia római provincia stratégiai pontján, két folyó völgye fölött magasodó fennsíkon épült.

Moesia tartománya a mai Szerbia és Bulgária területét foglalta el: délről a Balkán-hegység (Haemus) határolta, nyugaton a Drina-folyó (Drinus), északon a Duna (Danubius), keleten pedig a Fekete-tenger (Euxine). A régiót főleg trákok és illírek lakták, a tartomány a nevét a Moesi nevű trák törzsről kapta. Conbustica katonai táborról említést tesz az úgynevezett Peutinger-tábla (Tabula Peutingeriana), a Római Birodalom nyilvános úthálózatáról, a cursus publicusról szóló útvonalleírás is.

A többéves feltárások során kiderült, hogy a hegytetőn emelt Conbustica rendelkezett a klasszikus római katonai erődítmények összes jellegzetességével. A romboid alakú tábort masszív falak vették körül; a kövekből rakott alapzat 1,8 méter magas és másfél méter széles volt, a rajta emelt földsánc megmaradt részei helyenként 1,2 méter magasak.

Az erődítményen belül előkerült leletek a légiósok mindennapjairól árulkodnak. Bronztárgyak sokaságát, cserépedényeket találtak a régészek. A leletek közül a legértékesebbnek két különleges bronzfibulát (ruhakapocs) tartanak a régészek.

Rovatok