Index Vakbarát Hírportál

Reprodukálták a torinói leplet

2009. október 6., kedd 10:30 | aznap frissítve

Egy olasz tudósnak sikerült a középkorban rendelkezésre álló eszközökkel elkészítenie a torinói lepel pontos mását, amivel szerinte végérvényesen bizonyítható, hogy Krisztus állítólagos képmását viselő ereklye középkori hamisítvány.

Luigi Garlaschelli, a Paviai Egyetem szerves kémiával foglalkozó professzora saját elmondása szerint alig néhány nap alatt sikerrel állította elő az 1578 óta a torinói dómban őrzött halotti lepel hű mását. Garlaschelli kizárólag olyan eszközöket, módszereket és anyagokat használt fel, amelyek a középkorban is rendelkezésre álltak. Állítása szerint saját rekonstrukciója minden téren ugyanazokat a tulajdonságokat mutatja, mint a torinói lepel, amellyel a hagyomány szerint Krisztus holttestét fedték le megfeszítése után.

Az új leplet hétvégén mutatják be Paviában, egy paranormális jelenségekkel foglalkozó konferencián. A professzor azonban már hétfőn megmutatta a Reuters tudósítójának ott elmondandó referátumát és a leplekről készült összehasonlító fotókat.

A tudós úgy készítette a hamisítványt, hogy egy önkéntesre terített egy lepedőt, és savtartalmú festékanyaggal dörzsölte be. A modell egy maszkot viselt az arcán, hogy az arcvonások is hasonlítsanak az eredeti lepelre. Garlaschelli ezután hőnek tette ki a lepedőt, majd kimosta – ezzel eltávolított a festék nagy részét, és elmosódottá tette a modell vonásait. Végül vérfoltokkal és vízzel kezelte a leplet, majd több helyen megtépte és kiégette, hogy még jobban hasonlítson az eredetire. A tudós munkáját egy ateista szervezet is támogatta.

Már egy 1988-as szénizotópos vizsgálat is XIII-XIV. századiként határozta meg az ereklyét, de a tudományos eredményt a katolikus egyház vezetése és több kutató is vitatta. Ők arra hivatkoztak, hogy korábbi restaurálási munkák eltorzították a kormeghatározást.

Rovatok