Index Vakbarát Hírportál

A legfiatalabb mocsika nemes maradványait találták meg Sipánban

2009. november 3., kedd 15:56

Az eddigi legfiatalabb mocsika nemes földi maradványait találták meg Sipánban. A sír a Peru északi részén élt ősi kultúra kutatásának egyik legfontosabb lelete.

Sipán Peru északi részén, Chiclayótól 33 kilométerre található város volt, ahol az inkák előtt ezer évvel, az időszámításunk után 300-400 környékén élt mocsika nép piramisai álltak. 1987-ben egy régészcsapat tüzetesebben szemügyre vette a romokat, és 13 különböző sírt fedezett fel. Az egyes sírokban megtalált kegyeleti tárgyakból és felajánlásokból következtetve kaptak képet az egykori mocsika társadalom hierarchikus felépítéséről.

A piramis legtetején bukkantak rá a legértékesebb tárgyakkal teli sírra, majd egyre lejjebb haladva újabb sírkamrákat fedeztek fel. Minél lejjebb hatoltak, annál kisebbek és jelentéktelenebbek lettek a sírkamrák, ebből is következtettek arra, hogy az uralkodó lehetett a legfelső sírkamrában. Az egyetlen kivétel a piramis legalján talált, igen értékes tárgyakkal teli kamra, ahol feltételezések szerint egy idősebb uralkodó nyugodott. Mivel az egészet egy ma már Sipánnak nevezett területen találták, a legfelső sírból származó maradványokat El Senor de Sipan (Sipán ura) névre keresztelték.

Kétezer évvel ezelőtt helyezték végső nyugalomra a díszes mocsika piramis közelében a királyi sírban azt a fiatal férfit, akinek földi maradványaira júniusban bukkantak. A helyszínen már 2005-ben folytak feltárások, ám a költségvetés szűkössége miatt félbe kellett szakítani az ásatásokat, amelyeket csak idén nyáron sikerült befejezni – olvasható a Great Archaeology News című régészeti hírportálon.

Fiatalon ment el

A csontváz antropológiai vizsgálata most zárult, a kutatások kiderítették, hogy egy 21 éves fiatalember földi maradványait találták meg: a férfi a megtalált mocsika nemesek közül az eddigi legfiatalabb. DNS-mintát is vettek a csontokból, amely segítségével meg szeretnék állapítani, hogy az ifjú milyen rokonságban állt a többi nemessel. Vizsgálják magát a csontvázat is, hogy kiderítsék a halál pontos okát. Luis Chero Zurita, a sipáni régészeti helyszín vezetője úgy nyilatkozott: a kutatók hamarosan bejelentik, hogy véleményük szerint ki nyugszik a sírban.

A sírkamrában két cseréptárolót, két bagolyformájú kerámiatárgyat, valamint egy színaranyból készült bagolyálarcot találtak. A régészek szerint kultikus tárgyakról van szó. „Hasonló tárgyakat találtunk a 14. sz. sírban, a katonapap végső nyughelyén, ahol a tárgyakon szintén megjelenik a bagolymotívum” – mondta Luis Chero Zurita, hozzátéve, hogy találtak dárdahegyet is, ami nyilvánvalóan arra utal, hogy egy harcos nyugszik a sírban. A főrégész szerint a most feltárt sír nem csupán az elhunyt fiatal kora miatt fontos, hanem azért is, mert a sír a mocsika kultúra korai szakaszáról szolgáltat ismereteket. „A sírban talált kifinomult kerámiatárgyak arra utalnak, hogy a sír a mocsika dinasztia uralkodásának kezdetén keletkezett” – mondta Luis Chero Zurita.

A csontváz helyzetéből kiindulva a régészek arra következtetnek, hogy a közelben kell lennie egy idősebb, magasabb rangú személy sírjának is. A mocsika uralkodókat a túlvilágra elkísérte udvartartásuk számos tagja, akiket feláldoztak. A régészeket lázba hozta a feltételezés, hogy az ifjú nemes egy korai mocsika uralkodó túlvilági kíséretéhez tartozhatott, hiszen így esély van arra, hogy felfedezzék Sipán egy másik urának sok évezredes sírját.

Rovatok