Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták a Szlovákia fölött lelőtt Horváth Györgyöt

2009. november 27., péntek 16:56

A szlovákiai Búcs község határában most előkerült csontok, öltözékrészletek és roncsdarabok alapján valószínűsíthető, hogy azt a Messerschmitt 109-es típusú német gyártmányú vadászgép maradványait ásták ki a földből, amellyel Horváth György 1945. február 19-én felszállt a veszprém-jutas-i repülőtérről.

E téren eddig példátlan nemzetközi összefogás eredményeként egy II. világháborús légi ütközet során eltűnt magyar pilóta földi maradványait és gépének roncsait tárták fel szlovák és magyar kutatók nemrégiben Szlovákiában – jelentette be szolnoki sajtótájékoztatón Koller József alezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnokhelyettese.

A felfedezés jelentőségéről az alakulat égisze alatt működő repülőmúzeum munkatársa, Magyarország egyik legismertebb roncskutatója beszélt. Magó Károly elmondta: napjainkban még mindig mintegy huszonöt olyan magyar pilóta sorsa ismeretlen, akik a II. világháborúban tűntek el. Az azóta eltelt bő hatvan esztendőben közülük mindössze tíz katonát tudtak exhumálni a szakemberek. Az most először, a szlovákiai Búcs község határában fordult elő, hogy külföldön lezuhant repülőgép roncsaiból előkerült magyar pilóta földi maradványait nemzetközi együttműködésben szabadítják ki.

1960-ban már megtalálták egyszer a gépet

A tényleges feltárás előzményeihez azonban hozzátartozik, hogy a repülőgép roncsait először az 1960-as években szántás közben találták meg helyi gazdálkodók. A motort akkoriban ki is emelték, ám a kutatás ezt követően hosszú ideig abbamaradt, tette hozzá Zsákovics László, a projekt egyik szlovákiai közreműködője.

Végül bő egy hónapja szlovák és magyar roncskutatók közösen láttak újra munkához. Mintegy negyven köbméter földet rostáltak át az utolsó morzsáig, hiszen a legapróbb ruhafoszlányra, vagy fémszilánkra is szükségük lehetett a gép és a pilóta azonosításához.

Az előkerült csontok, öltözékrészletek és roncsdarabok alapján a szakértők megállapították, hogy minden valószínűség szerint azt a Messerschmitt 109-es típusú német gyártmányú vadászgépet ásták ki a földből, mellyel Horváth György szállt fel 1945. február 19-én a veszprém-jutas-i repülőtérről. Az akkor 23 esztendős hadnagy egy szovjet repülőgépek ellen indult légitámadás résztvevőjeként kapott találatot és halt hősi halált.

DNS-vizsgálat lesz

A vasvári fiatalemberről évtizedeken át hiába várt újabb hírt családja. Eltűntnek nyilvánították, de bizonyosat senki sem tudott róla – egészen mostanáig, fogalmazott Magó Károly, aki szerint e kutatás legnagyobb sikere a magyar résztvevők számára az, hogy egy bátor katona tragikus története végre lezárulhat. Ehhez már csak annyi szükséges, hogy a hamarosan hazatérő csontokon DNS-vizsgálatot végezzenek, melyet az elhunyt hadnagy ma is élő, hetvennégy esztendős húgának DNS-mintájával fognak összevetni.

A maradványoknak a család ezt követően megadhatja a végtisztességet, míg a repülőgép előkerült darabjai Szlovákiában lesznek kiállítva.

Rovatok