Index Vakbarát Hírportál

Erdőirtás közben fedezték fel egy ősi civilizáció nyomait

2009. december 15., kedd 15:25

Egy eddig ismeretlen, ősi civilizáció nyomaira bukkantak a brazíliai Federal University of Pará egyetem régészei az amazóniai őrerdőben, a brazil-bolíviai határ környékén. A 260 útból álló úthálózatot és 2000 éves települések romjait erdőirtás fedte fel.

Az általánosan elfogadott vélekedés szerint Dél-Amerikában egészen a XV. századig, a spanyolok és portugálok megérkezéséig csak az Andokban léteztek fejlett civilizációk, mint az inkák, vagy a Nazca-kultúra. Az erdőirtások és nagy felbontású műholdas képek azonban egyre újabb bizonyítékait adják annak, hogy az Amazonas medencéje sem csak elszigetelt, primitív indián törzsek lakhelye volt, hanem ők is fejlett kultúrával rendelkeztek.

Az egykori települések 90-300 méter átmérőjűek, a legrégebbiek 2000 évesek, a legújabbak a XIII. században épülhettek. Némelyekben találtak kerámiaedényeket és használati tárgyakat, másokban nem, ezeket védműveknek, vagy vallási ceremóniák helyszínének gondolják a régészek, akik szinte naponta fedeznek fel az őserdőben új romokat repülőgépes felderítéssel, vagy szimplán a Google Earth műholdas felvételeit vizsgálva.

Feltűnő, hogy az épületek és települések kialakítása szinte minden esetben pontosan szimmetrikus, és igazodik az égtájakhoz, még a védelmet biztosító falak és árkok is, ahol ezt nem indokolja semmiféle logika. A kutatók szerint ez arra utal, hogy nagy volt az asztronómia hatása a rejtélyes civilizáció életére, amely fejlettségben közelebb állt az inkákhoz, mint az amazóniai medence indián törzseihez. Írásos emlékeknek, vagy nagy, látványos építményeknek viszont még nem bukkantak a nyomára. Érdekes, hogy a romok alig 200 kilométerre fekszenek a legközelebbi inka települések nyomaitól, mégsem találtak arra utaló nyomot, hogy a két nép kapcsolatban lett volna egymással, vagy egyáltalán tudtak volna a másik létezéséről.

Rovatok