Index Vakbarát Hírportál

A mormota szerint még hat hétig tart a tél

2010. február 2., kedd 17:50

A mormotaceleb, Punxsutawney Phil meglátta az árnyékát, és hosszú telet jósolt. De miért hinnénk egy állatnak, aminek ilyenkor aludnia kellene? Európa meteorológusa egyébként is a medve, esetleg a sündisznó. De az sem véletlen, hogy éppen most van Gyertyaszentelő ünnepe.

– Minden évben ugyanaz a nóta: kicibálják a patkányt, pofáznak hozzá, az visszapofázik, a végén az egészet megmagyarázzák.
– De az emberek szeretik!
– Az emberek a véres hurkát is szeretik. Az emberek barmok.
(Idétlen időkig)

Az Egyesült Államok – vagy legalábbis Pennsylvania – leghíresebb időjósa nem ember, hanem mormota. Ő a szülővárosáról elnevezett Punxsutawney Phil, akit cilinderes, túlságosan ráérő öregurak minden február 2-án előrángatnak odújából, és megkérdezik, meddig tart a tél. Ha a mormota meglátja az árnyékát, akkor még legalább hat hét zimankóra számíthatunk, ha nem, akkor korán jön a tavasz. Állítólag.

Punxsutawney Phil kedden magyar idő szerint délután fél kettőkor ismét megnyilatkozott. A Punxsutawney Mormota Klub jól öltözött tagjai több mint tízezer ember előtt olvasták fel a mormota jóslatát: még hat hétig tart a tél. Az addig éljenző tömeg ekkor fújolni kezdett, mire az egyik klubtag megjátszott ijedséggel annyit mondott: „Ne a hírhozót bántsák”.

Phil, az erdei mormota (Marmota monax) ezután jól megérdemelt pihenőjére vonult el – a helyi gyerekkönyvtár melletti légkondis lakásában él „feleségével”, Phyllisszel. (Mivel a mormoták vadon hat, fogságban pedig körülbelül tíz évig élnek, a punxsutawney-i mormotanapot viszont 124 éve ünneplik meg, ők a sokadik Phil és Phyllis a sorban.) Az 5,4 kilós rágcsáló egy átlagos napja úgy telik, hogy eszik, alszik és hagyja, hogy turisták fotózzák. Egyszer megpróbált elszökni, de elkapták, és visszazárták a jólétbe.

Megtisztulás, pogány szokás

Punxsutawney Philt leginkább az Idétlen időkig című vígjátékból ismerjük – hibátlan, ahogy a mormotanapban ragadt Bill Murray szép lassan bekattan, szétveri a Sonny és Cher „I got you babe”-jét ordító rádiós ébresztőórát, és legszívesebben a mormotát is nyársra tűzve hajítaná egy kamion elé. Az ünnep gyökerei azonban egy 1993-as filmnél nyilván régebbre nyúlnak vissza.

Legalább az ókorig, amikor több nép is a Gergely-naptár szerinti február beköszöntésével ünnepelte a tavasz eljövetelét. Az egyik legnevesebb ilyen ünnep a kelta imbolc volt: február eleje éppen félidőben van a kelta újév, a samhain és a nyár kezdetét jelző beltane között. Az ókori Rómában a Lupercalia nevű pásztorünnep esett februárra, és ez a birodalom szétesése után is megmaradt. A Lupercalián jelentős szerepet kapott a megtisztulás, és a hónap neve is innen ered: Februus a megtisztulás istene a római mitológiában. Az ünnepet végül I. Gelázius pápa nyomta el az V. század végén, és ekkorra már a keresztények átvettek megtisztulási szertartásokat a pogányoktól.

Ezt a VI. században intézményesítette I. Jusztinianosz bizánci császár, aki egy Konstantinápolyban dúló járvány idején elrendelte, hogy február 2-án Szűz Mária tisztulásának emlékére ünnepet kell tartani. Az ünnep azért került a karácsony utáni negyvenedik napra, mert a zsidó hagyomány szerint a szülő nő negyven nap alatt tisztult meg. A Lupercalia egyébként február 14-én volt, akárcsak a korai keresztény megtisztulási ünnepek, de amikor I. Gyula pápa a 4. század közepén kihirdette, hogy Jézus nem január 6-án, hanem december 25-én született, a negyvennapos intervallum miatt február 2-re csúszott a Lupercalia keresztény változata.

Mária megtisztulásának ünnepéhez a VII. században kapcsolódott a körmenet, a XI. század környékén pedig a gyertyák megszentelésének szokása – a katolikus naptárban február 2. azóta is Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe. Ugyanakkor a gyertyában nehéz nem észrevenni a pogány eredetet: a kelták és más népek fénnyel köszöntötték a tavaszt, és mint sok más ünnepükön, tüzet gyújtottak, hogy a fény védelmet nyújtson gonosz szellemektől.

Sündisznóból mormota

Szintén a pogányok ötlete volt, hogy a vadállatokat összekössék a tavaszvárással. A Lupercalián a Romulust és Remust szoptató farkasőst is ünnepelték, a galloknál és a germánoknál a medve, illetve egyes területeken a borz és a pacsirta került képbe. Hogy pontosan mikor lett meteorológus az állatokból, azt nem tudni, mindenesetre a magyarok a medvének hisznek: ha meglátja az árnyékát, még sokáig tart a tél.

Később a németek a sündisznót tették meg időjósnak, és a hathetes téli büntetést is ők találták ki. Észak-Amerikában aztán a sündisznóból mormota lett, Pennsylvania első telepesei ugyanis németek voltak, akik az Újvilágba magukkal vitték a szokást, csak éppen sündisznót nem találtak hozzá. A mormotanapot azóta Amerika- és Kanada-szerte ünneplik, 1841-es a legkorábbi említése.

Bár patinája miatt kétségtelenül a punxsutawney-i ceremóniára irányul a legtöbb figyelem, van saját mormotája többek között az észak-karolinai Charlotte-nak (Charlotte Királynő), Atlantának (Beauregard Lee Tábornok), és a wisconsini Sun Prairie-nek (Jimmy, A Mormota). New York mormotája, Staten Island Chuck pedig tavaly ellopta a show-t fajtársai elől, amikor megharapta a város polgármesterét, Michael Bloomberget.

Phil, a megbízhatatlan

Jó kérdés, hogy Punxsutawney Phil jóslatai mennyire megbízhatók. A tudományos válasz az, hogy semennyire, Phil ugyanis édesdeden szundikálna, ha kint lenne a természetben, és nyilván nem ébredne fel február 2-án, hogy körülnézzen, mi a helyzet. A téli álomnak ugyanis nincs sok köze a hideghez, a vadon élő állatok inkább a táplálékhiány miatt menekülnek álomba. A fogságban tartott mormoták ezért nem alszanak: mindig van mit enniük.

A mormoták téli álma egyébként legalább márciusig (néha áprilisig) tart, ami szép teljesítmény, ha azt nézzük, hogy már októberben magukra húzzák a takarót. A téli álomban percenkénti szívverésük százról tizenötre csökken, testhőmérsékletük 35 Celsius-fokról 8-ra – ilyen állapotban energiatakarékosan, saját zsírkészletüket apránként felhasználva vészelik át a telet.

A Punxsutawney Mormota Klub szerint Phil jóslatai 75-90 százalékban beválnak, de egy független kanadai kutatás 37 százalékot, az amerikai Nemzeti Klíma Adatközpont szakértői pedig 39 százalékot állapítottak meg. A mormota egyébként körülbelül ötből négyszer hosszú telet jósol, tavaly is így tett.

Ha most kinézünk az ablakon, könnyű elhinni, hogy hosszú lesz a tél. Ráadásul Phil idei jóslata összecseng a Fővárosi Állat- és Növénykert medvéinek jövendölésével: kedden délelőtt az állatkert medvéi meglátták árnyékukat, vagyis a magyar népi meteorológia szerint is sokára lesz még tavasz. Akár hogy is lesz, a következő napokban sapka, sál. Aztán ha azután is hideg lesz, legalább lesz kit szidnunk.

Rovatok