Index Vakbarát Hírportál

Az áldozati étel áldozatai

2010. március 1., hétfő 12:14

Tudósok kimutatták, hogy az egyiptomi papok közül sokan abba haltak bele, hogy hazavitték az isteneknek felajánlott egészségtelen ételeket.

A Lancet orvosi folyóiratban publikált írás szerint a kutatások azt mutatják, hogy érelmeszesedés (orvosi nevén atheroszkleróris) koránt sem modern kori betegség, sok egyiptomi múmiánál sikerült kimutatni, hogy ez okozta a halálukat.

Az egyiptomi templomok falán talált hieroglifák szerint a papok marhahúst, libát, kenyeret, gyümölcsöket, zöldségeket, tortát, sört és bort ajánlottak fel isteneiknek napjában háromszor. Az áldozat bemutatása után azonban a papok az ételt hazavitték családjaiknak. A vizsgálatok azt mutatták, hogy a felajánlott ételekben rendkívül magas volt a zsírtartalom, a libahúsban például 63%. A kenyér szintén gazdagabb volt mai változatánál, az egyiptomiak gyakran zsírral, tejjel és tojással dúsították. Valószínűleg sót is sokat fogyasztottak, mivel gyakran tartósítószerként használták.

A kutatók több mint 60 múmiát vizsgáltak meg azok közül, amelyeket az elmúlt évtizedekben is vizsgáltak már röntgennel és rehidratált szövetminták segítségével. Az eredmények azt mutatják, hogy a papok és családjuk körében igen magas volt az elzáródott és a sérült artériák száma. A papokat a koporsókon talált információk alapján azonosították, amiből megtudták a nevüket és rangjukat, így a talált betegségeket képesek voltak társadalmi csoportokhoz hozzárendelni.

Rosalie David egyiptológus professzor így kommentálta az eredményeket: "Ez egy igen világos üzenet - ha istenként élsz, rámegy az egészséged." Tony Heagerty professzor, a tanulmány társszerzője hozzátette: "Egyértelmű bizonyítékunk van arra, hogy az érelmeszesedés az ősi idők betegsége, amit az egészségtelen étkezés váltott ki, a XX. században kezdődött tömeges megbetegedések pedig csak annyit jelentenek, hogy a történelem ismétli önmagát."

Rovatok