Index Vakbarát Hírportál

A pince takarítása közben bukkantak Napóleon hajtincsére

2010. március 4., csütörtök 10:35

Bonaparte Napóleon hajtincsét is bemutatják azon a kiállításon, amelyet a Sydney városháza pincéjében talált tárgyaknak rendeznek az ausztrál nagyvárosban. A kiállítás szervezői, bár teljesen biztosak nem lehetnek benne, de valószínűsítik, hogy a világosbarna hajtincs valóban a francia uralkodóé lehetett, és a halálos ágyán vágták le róla.

Az ausztrál nagyváros 130 éves városházája pincéjében egy levél kíséretében bukkantak rá az 1821-ben 51 éves korában Szent Ilona szigetén meghalt Napóleon hajára.

A levélben egy Nedd Todd nevű skót férfi arról ír, hogy a tincset egy nőtől kapta, aki állítása szerint a Napóleon halálakor jelen levő William Crockat őrnagynak volt a testvére. "Ha nem tévedek, azt mondta, hogy fivére maga vágta le a hajat a jeles halottról" - írta Todd.

Köztudott tény, hogy Napoleon haját halála után levágták, Crockatot pedig ábrázolták egy, a francia uralkodó halálos ágyáról készített festményen. Azt homály fedi, hogy a tincs hogyan került a Szent Ilona szigetétől 13 ezer kilométerre fekvő Sydneybe.

Nem tudjuk, hogy került ide, de ez nem olyan a dolog, amit valaki hamisítana – mondta el Margaret Betteridge, a kiállítás kurátora az AFP hírügynökségnek hozzátéve, hogy nem ez volt az egyetlen különös tárgy, amire a Sydney városháza renoválásakor bukkantak. Voltak például koporsódarabok is ott, a legértékesebb talált tárgy pedig egy Sevres-i váza, amelyet az 1879-es nemzetközi kiállítás után adományozott Franciaország Sydneynek.

Rovatok