Index Vakbarát Hírportál

Megnyitják a római Colosseum föld alatti részét

2010. április 30., péntek 10:15

Júliustól látogatható lesz a római Colosseum eddig sose látott része: megnyitják az aréna alatti szinteket, ahol a gladiátorok és az állatok készültek a halálos küzdelemre.

Ave Caesar, morituri te salutant! - a halálba induló gladiátorok így üdvözölték a Colosseum nézőterén ülő császárt. Az ókori Rómában, és a később erről szóló filmekben is gyakori jelenet az amfiteátrum közepén hangzott el, amikor az életükért küzdő harcosok kivonultak az arénába. Az ellipszis alakú Colosseum színpadára az aréna alól léptek ki. Az ötven méternél magasabb, háromszintes amfiteátrum a földszint alatt is folytatódott, de a Colosseumnak ezt a részét az ókorban is csak az itt dolgozók ismerték, később pedig kizárólag a régészek. A nagyközönség előtt eddig teljesen ismeretlen volt.

Júliustól lesz látogatható a Colosseum ez a ma is a föld alatti meghúzódó rendszer, ahol az előadáson fellépő gladiátorok, táncosok és állatok készültek. A színpad alatti szinteken öltözők, ketrecek, folyosók, díszletek, raktárak sorakoztak.  Emelőszerkezeteket, süllyesztőket rejtett az alagsor, valamint csatornákat a vízzel megtöltött színpad kiürítésére. Ezeken folyt el annak a 16 ezer vadállatnak a vére is, melyeket Traianus császár alatt, a Dacia meghódításakor hirdetett 120 napos ünneplésen gyilkoltak le a Colosseumban.

A Flavius-dinasztia emelte amfiteátrumnak ez a része nem volt olyan pompás, színes és fényes, mint a színpad feletti. Állandó volt a nedvesség, elviselhetetlen volt a szenvedő emberek, állatok szaga, fényt egyedül a fáklyák adtak. Miközben a nézőtéren tapsoltak, itt feszültség uralkodott: az előadás számait előkészítő rabszolgák ide-oda rohantak, a díszleteket cipelték, a láncra vert állatokat vezették, a gladiátorok pedig isteneikhez imádkoztak. Ez volt az igazi Colosseum, a fenti látvány előcsarnoka - mutatta be a sajtónak a földalatti labirintust az amfteátrum régészeti igazgatója Rossella Rea.

A földalatti Colosseumnak egyelőre az egyharmada lesz látogatható előzetes helyfoglalással, korlátozott létszámú csoportban, idegenvezetővel. A földszintről üvegfalú lift viszi le a látogatókat hat méter mélyre. Az aréna alatt az ókori teherszállító liftek épségben megmaradt sínjei láthatók, a színpadra emelhető panelek tartóoszlopai, az a kapu, melyen keresztül a vízi csatában részt vevő hajókat tolták színpadra. Júliustól a látogatók az aréna közepéig juthatnak el, első alkalommal állhatnak a Colosseum páratlan látványt kínáló centrumában, mint egykor a gladiátorok.

Rovatok