Index Vakbarát Hírportál

Berlin nem adja Egyiptomnak Nofertitit

2010. május 19., szerda 18:14

A német kulturális miniszter elutasította a Nofertiti-mellszobor visszaadását követelő Egyiptomot. Záhi Havvász régész továbbra is úgy véli, a németek csalással szerezték meg 1913-ban a kincset.

"Nofertiti büsztje Berlinben marad!" - jelentette ki Bernd Neumann szerdán. Aberlini Neues Museum egyiptomi gyűjteményének legnagyobb kincse 1913-ban egy ásatás után a leletek elosztásával jogosan került Németországba a Német Keleti Társaság, majd a porosz állam segítségével. Neumann hangsúlyozta: "Ez dokumentumokkal is bizonyítható, Egyiptom követelései nélkülöznek minden jogi alapot".

Záhi Havvász, Egyiptom Legfelsőbb Régészeti Tanácsának főtitkára követelte, hogy Németország adja vissza az országnak a 3000 éves mellszobrot. Havvász korábban úgy nyilatkozott, véleménye szerint a mellszobor csalással került Németországba, mivel Ludwig Borchardt, a büszt megtalálója kevésbé jelentős felfedezésként próbálta feltüntetni a szobrot, hogy ne legyen akadálya a Berlinbe szállításnak. Megtévesztésül azt jegyezte fel, hogy a királyné szobrának mészkő feje egy hercegnő festett gipsz mellszobra. A Porosz Kulturális Örökség Alapítvány vitatja Havvász állítását.

A mellszobor Thotmesz egyiptomi szobrász amarnai műhelyéből származó szobrásztanulmány. Nofertiti XVIII. dinasztia idején uralkodó IV. Amenhotep, a későbbi Ehnaton fáraó felesége volt, életét számos rejtély övezi. A szenzációs leletet James Simon berlini mecénás 1913-ban szerezte meg Egyiptomban Ludwig Borchart régész segítségével, az egyiptomi kormány viszont már a 20-es években visszaköveteli Berlintől a leletet.

Rovatok