Index Vakbarát Hírportál

Lépfene végezhetett Homával, az ötvenezer éves mamutbébivel

2010. június 22., kedd 07:55

Valószínűleg lépfene végzett az eddig előkerült legidősebb mamutbébivel, az ötvenezer éve élt Homával, amelyet Oroszországból Franciaországba szállítanak vizsgálatokra.

Bernard Buigues neves francia paleontológus szerint – aki 1990-ben feltárta Jarkovot, a gyapjas mamutok felnőtt egyedét – Homa a legidősebb a hat mamutbébi közül, amelyek az utóbbi két évszázadban Szibériában kerültek elő.

Esetében lehetetlen volt elvégezni a szén 14-es izotópjával a radiokarbonos kormeghatározást, ami azt jelenti, hogy ötvenezer évesnél idősebb lehet. Az ötvenezer évnél idősebb minták esetében a radioaktív szén sugárzása már nehezen különíthető el a természetes háttérsugárzástól.

Homa maradványaira, amelyeket még mindig egy jégtömb tart fogva, tavaly nyáron bukkant egy vadász a Hroma folyó partján, kétezer kilométerre északra Jakutszk városától. A kismamut jégből kiálló feje búbját, valamint törzsét részben felfalták a rókák.

A felfedezés után a mamutbébi tetemét orosz paleontológusok vizsgálták meg, majd értesítették Bernard Buiguest. Azt nem lehet tudni, hogy a mamutborjú hím volt-e vagy nőstény. Hat-hét éves korában pusztult el, és mint a mikrobiológiai vizsgálatok kimutatták, a lépfene kórokozóját hordozza. Ennél fogva a szakembereknek igen nagy óvatosságot kell tanúsítaniuk Homa szállításánál és vizsgálatakor.

Gammasugaras kezelés

A jégtömbbe zárt kismamutot hűtőkonténerben tartják, és tervek szerint abba a grenoble-i laboratóriumba szállítják, ahol gammasugarakkal kezelik majd. Ezt az eljárást alkalmazzák mást őskori és régészeti leletek esetében is. "II. Ramszesz múmiáját is itt kezeltük 1977-ben, amelyet gombák támadták meg" – nyilatkozta Laurent Cortella atomfizikus, aki Homa "kezelését" végzi majd.

Ismertetése szerint a konténerbe zárt mamutbébit három-négy napon át folyamatosan gammasugarakkal bombázzák: húszezer gray gammasugarat kap. A gray az elnyelt sugárdózist jelzi: a test által elnyelt sugárzási energiának és a test tömegének hányadosa.

"A kórokozóknak esélyük sincs a túlélésre, hiszen 4 gray gammasugárdózis egy embert is képes megölni" – hangsúlyozta Cortella, hozzátéve, hogy a laboratóriumban sohasem kezeltek ilyen régi fosszíliát, sem olyan lényt, amely az örök fagy birodalmából került elő.

A kezelés után Homa Puy-en-Velay felé veszi az irányt, ahol további vizsgálatok várnak a mamutbébire, amelyből szövetmintát is vesznek. A kismamut vélhetően bemutatkozik egy franciaországi kiállításon is, ahol fajtársait és egyéb kortársait vonultatják fel.

Rovatok