Index Vakbarát Hírportál

200 év alatt jutottak el a régészek a fáraósír alagútjának végére

2010. június 30., szerda 14:48

Bár az I. Széthi fáraó sírja alatt háromezer évvel ezelőtt vájt alagútra már közel 200 éve rábukkantak az egyiptomi Királyok völgyében, a régészeknek csak most sikerült eljutni a 174 méter hosszú alagút végére.

A titokzatos járatból lefelé vezető folyosók, illetve lépcsők alján a tudósok azonban nem találtak semmit. Azok, akik rejtett kincseskamrában reménykedtek, éppúgy csalódtak, mint akik vízforrást sejtettek az alagút végén. Az utolsó lépcsőfok befejezetlenül maradt, az alagút hirtelen véget ér - számolt be Kairóban Záhi Havvász, az egyiptomi Legfőbb Régészeti Tanács főtitkára.

Mindez arra utal, hogy az i.e. 1279-ben 11 évi uralkodás után elhunyt I. Széthi sírjának építését nem fejezték be teljesen. A fáraó nyughelyét 1817-ben az itáliai Giovanni Belzoni fedezte fel, aki a járat 90 méteres szakaszára is rábukkant.

Jóval később, 1960-ban egy egyiptomi hobbirégész - aki a kincsekkel teli kamrát sejtett az alagút végén - már 136 méterig jutott előre a vájatban. A munkálatokat csak 2007-ben folytatták, és nemrég érték el az alagút végét.

Rovatok