Index Vakbarát Hírportál

Egyiptomi istenszobrocskát tártak fel Nagy-Britanniában

2010. július 21., szerda 11:29

Harpokratésznak, a titoktartás egyiptomi istenének szobrocskáját tárták fel Nagy-Britanniában. Ez a legkorábbi egyiptomi istenábrázolás, amely a római kori Britanniába kerülhetett.

A Readingi Egyetem régészei 1997 óta folytatnak ásatásokat Silchester közelében, ahol Calleva Atrebatum erődített várost (oppidumot) tárják fel – írja a PhysOrg tudományos hírportál.

Calleva Atrebatum városa poligonális elrendezésű volt, az időszámításunk szerinti I-II. évszázadban a településen zömmel faépítményeket emeltek. A város amfiteátruma, amely i.sz. 70-80 táján épült, a városfalakon kívül kapott helyet. A legtöbb római kori település a rómaiak távozása után is lakott maradt, Calleva Atrebatumot azonban lakói szokatlan módon elhagyták.

A tavalyi ásatási szezonban előkerült leleteket az elmúlt évben megtisztították, majd restaurálták, és most kerültek vissza elemzésre a régészekhez. Michael Fulford professzor szerint a tavalyi leletek közül a legértékesebb egy szénserpenyő, amelyet Harpokratész, a titoktartás, a hallgatás egyiptomi istennek bronzszobra díszít. A szénserpenyő az egyetlen a maga nemében, amely a brit szigeteken előkerült.

"A serpenyőt az i.sz. 40-es évek közepén-végén importálhatták, és a hatvanas évek végéig használhatták. A szobrocska a római kori Britanniába behozott legkorábbi egyiptomi istenábrázolás, egyben az első római kori luxustárgy, amelyet Angliában találtunk.     Harpokratész nem más, mint a gyermek Hórusz, Ízisz és Ozirisz fia, akit az egyiptomiak gyakran az ajkai elé emelt mutatóujjal ábrázolták. Ez a gesztus jelenítette meg nevének hieroglifáját, ám a görögök és a rómaiak félreértették az ábrázolását, és adoptálták mint a hallgatás, a titoktartás istenét. A Harpokratész nevet is a görögök adományozták az örökbefogadott istennek" – magyarázta Michael Fulford professzor.

Rovatok