Index Vakbarát Hírportál

Elindult a legújabb Titanic-expedíció

2010. augusztus 24., kedd 10:32

A korábban kitűzött dátumhoz képest több napos késlekedéssel, de elindult a hullámsírban fekvő Titanic részletes feltérképezését szolgáló expedíció.

A Kanada partjaitól 900 kilométerre fekvő hajót és környékét kamerákkal és lokátorokkal derítik fel. Az expedíció helyi idő szerint hétfő este kezdte meg munkáját, amikor a Jean Charcot nevű hajó elhagyta Saint-Jean kikötőjét, és az észak-atlanti vizek felé vette az irányt - jelentették be a szervezők. A késlekedés oka az volt, hogy bizonyos felszereléseket nem tudtak időben biztosítani.

A tudományos expedíció célja, hogy 20 napon át egy mélytengeri robot és kamerák segítségével készítsen felvételeket az 1912-ben elsüllyedt utasszállító hajóról, amelyek alapján később virtuális barangolásra invitálhatja az érdeklődőket.

Egy másik robot lokátorral felszerelve lehetővé teheti, hogy a hullámsírt és környékét részletesebben feltérképezzék, és ezáltal virtuálisan, három dimenzióban rekonstruálják a Titanicot.

Az RMS Titanic expedíció honlapja szerint a most indult kutatás a valaha volt legfejlettebb technológiájú felderítés, amely a hajó roncsaihoz indult, azóta hogy 1985-ben négyezer méter mélyen megtalálták a roncsokat.

Rovatok