Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták Odüsszeusz palotáját

2010. augusztus 27., péntek 17:08

Egy görög régészcsoport, ami 16 éve végez ásatásokat a görög szigetvilágban, azt állítja, megtalálta Odüsszeusz palotáját Ithaka szigetén.

Ez alátámasztja azt az elméletet, hogy Homérosz valós személyről formázta az Iliász és az Odüsszeia eposzok főhősét. Nem ez lenne az első eset, hogy Homérosz hitt történeteinek megtalálják a történelmi alapjait: Trója ostromát is teljes egészében a nagy görög történetíró fikciójának hitték, míg az 1870-as években egy német amatőr régész, Heinrich Schliemann ki nem ásta Trója romjait.

Ithaka szigete a Jón-tengerben található, mindössze 120 négyzetkilométer a területe, és 3000-en lakják. A kutatócsoport Thanassis Papadopoulos egy olyan palota romjaira bukkant, ami az időszámításunk előtti 8. században a sziget uralkodójáé lehetett (a történet szerint ekkoriban volt Odüsszeusz Ithaka királya), ráadásul az alaprajza is feltűnően hasonlít arra, ahogyan Homérosz az Odüsszeiában leírja a főhős otthonát.

A felfedezést szkeptikusan fogadta a tudományos közvélemény, egyrészt azért, mert már több, a most feltárthoz nagyon hasonlító, ebből az időszakból származó palotát találtak Mükénében és Püloszban, másrészt egyes történészek szerint 3000 éve még egy másik szigetet, a mai Kefalóniát nevezték Ithakának, és Odüsszeusz, akár létezett, akár csak kitalálta Homérosz, itt élt.

Rovatok