Index Vakbarát Hírportál

Ősi késeket találtak Izraelben

2010. augusztus 30., hétfő 20:34

A világ talán legrégebbi, legkevesebb 200 ezer éves késeit találták meg izraeli régészek az Antiquity című tudományos folyóirat szeptemberi számában közölt beszámoló szerint.

A Tel-Avívi Egyetem Ron Barkai vezette kutatói szerint a kőkorszaki vadászok a főzött hús szeléséhez használták a durván, kör alakúra faragott eszközöket, amelyek mérete az emberi foghoz hasonlótól egy pengető méretéhez foghatóig terjed. A késeket állatcsontok mellett találták, a tudósok ezek alapján következtettek az eszközök korára.

A kések számából, valamint abból kiindulva, hogy a leletek nem mutatták élezés nyomait, a szakemberek arra következtetnek, hogy többszöri használat után az ősemberek új eszközöket kezdtek használni. A szeleteléshez használt késeket újrahasznosított anyagokból – vadászatra alkalmas eszközökből és állatok lemészárlásához használt alkalmatosságok maradékából – készítették.

A régészek szerint hasonló, a kényelmet szolgáló késekre eddig még soha nem bukkantak. A kutatástól független szakemberek szerint ugyanakkor még számos kérdés nyitva áll a lelettel kapcsolatban. Többek között az is, hogy miért voltak ezek a kések ilyen kicsik, és hogy miért fáradoztak az újrahasznosítással, amikor hozzáfértek a természeti forrásokhoz.

Rovatok