Index Vakbarát Hírportál

Aukción az ellopott cseh történelmi örökség

2010. október 16., szombat 18:30

Külföldi árveréseken került kalapács alá annak a több száz értékes történelmi dokumentumnak egy része, köztük a cseh uralkodók levelei, amiket a csehországi Cheb városában működő állami levéltárából loptak el évekkel ezelőtt, írta a prágai Pravo.

A cseh hatóságok jelenleg a külföldi társintézményeikkel együttműködve nyomoznak az ellopott, majd árverésre kínált történelmi örökségek ügyében, számolt be az újság. Az értékes dokumentumok egy részét azok a levelek teszik ki, amiket a cseh uralkodók és Cheb városa váltottak egymással.

A levelek mindegyikét eredeti királyi, illetve császári pecséttel és aláírással látták el - mondta Karel Halla, a chebi levéltár igazgatója. "Ezek teljesen egyedülálló dokumentumok, mivel nem létezik belőlük másolat. Az uralkodók csak egyetlen példányt írtak ezekből" - tette hozzá.

Az egyik legértékesebb ellopott levél IV. Károly cseh király (1346-1378) és német-római császár 1355-ös pátense. Károly 1354-ben adómentességet biztosított a Karlovy Vary régióban fekvő Cheb városának. A dokumentumok egy részének eltűnését egy hat évvel ezelőtti leltározás során vették észre.

Rovatok