Index Vakbarát Hírportál

Tizenkétezer éves kötelet találtak

2011. április 16., szombat 17:05

Dél-Amerika legősibb, mintegy tizenkétezer éves kötél- és textilmaradványait azonosították szénizotópos kormeghatározással amerikai szakemberek. A különleges leleteket harminc évvel ezelőtt fedezték fel a perui Andok egyik barlangjában, és bár a mellettük talált tárgyak korát már akkor meghatározták, a textil- és kötélmaradványokét csak most sikerült pontosan meghatározni.

A legújabb szénizotópos kormeghatározási eljárás eredményei szerint az anyagdarabok 12 100-11 080 évesek - ismertette a kutatócsoport eredményeit az EurekAlert.org.

A textilmaradványok között lévő szövetdarabokat valószínűleg táskaként, vagy a barlang falainak, aljának beterítéséhez, esetleg ágyneműként használhatták az alacsonyabban fekvő területekről a magaslatok felfedezésére induló első portyázók. Ezeknek a felfedező körutaknak a nyomán születtek meg később az első települések, amelyeket a felmelegedés és a gleccserek visszahúzódása miatt feljebb költöző telepesek hoztak létre.

A Current Anthropology című folyóirat áprilisi számában megjelent tanulmány szerint a barlangban talált növényi maradványokból arra lehet következtetni, hogy a területen szövéssel is foglalkoztak, vagyis az első magaslati portyázók között nem csupán férfiak, hanem nők is lehettek, de ennek alátámasztásához további vizsgálatokra lesz szükség.

A mai Peru területén a Kr.e. 14-13. századtól gyűjtögető, halászó-vadászó életmódot folytató népek éltek. A térségben az első földművelő kultúrák megjelenésére utaló leletek a Kr.e. 7. évezred első feléből származnak.

Rovatok