Index Vakbarát Hírportál

Egy utahi kisvárosban bukkant fel a Nürnbergi Krónika egy példánya

2011. április 26., kedd 11:02

Egy utahi kisvárosban bukkant fel a korai könyvnyomdászat egyik leghíresebb remeke, az 1493-ban megjelent Nürnbergi Krónika egy példánya. Az erősen elhasználódott könyvre egy könyvkereskedő talált rá a Salt Lake Citytől délre található Sandy kisvárosban. A helyi múzeumnak gyűjtöttek pénzt, amikor egy férfi behozta hozzá a becses kötetet, amely évtizedek óta a padlásán porosodott.

"Sok ritka mormon könyvre és más kincsekre is rá lehet itt bukkanni, de azt nem várja az ember, hogy egy öt évszázados könyv, a világ egyik legrégebbi nyomtatott könyve kerül az útjába Sandyben, Utahban" - fogalmazott Ken Sanders könyvkereskedő, aki közszemlére teszi a krónikát Salt Lake City-i boltjában.

John Windle San Franciscó-i antikvárius becslése szerint mivel a könyv oldalainak kétharmada hiányzik, továbbá a kötet elég rossz állapotban van, nem érhet többet ötvenezer dollárnál (kilencmillió forint); mint mondta, tökéletes és hiánytalan állapotban akár egymillió dollárt (182 millió forint) is megadnának érte. Luise Poulton, a Utahi Egyetem J. Willard Marriott Könyvtárának kurátora és régiségekkel foglalkozó részlegének vezetője szerint elsősorban a könyv felbukkanásának körülményei egyedülállóak.

A Sandyben előkerült példány a Nürnbergi Krónika német nyelvű változata. A világtörténelmet egészen a bibliai időktől feldolgozó könyvet Hartmann Schedel (1440–1514) német orvos, polihisztor és történetíró szerezte, és Anton Koberger nyomdájában készült a kor legjelesebb művészeinek rajzai után készült fametszetekkel. A metszetek egy részét feltehetően a fiatal Albrecht Dürer és mestere, Michael Wolgemut készítette.

A könyv eredetileg 1800 példányban jelent meg, és ma is több száz példánya forog a piacon, ezzel az egyik leggyakoribb XV. századi könyvnek számít. A latin nyelvű krónikából Magyarországon 23-at, a német változatból 22-őt őriznek.

Rovatok