Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Czettler Antal történész

2012. január 24., kedd 09:27

Életének 87. évében, hosszan tartó betegség után meghalt Czettler Antal jogász, történész - tudatta a család közeli barátja, Nyáry György hétfőn az MTI-vel. A két világháború közötti magyar történelem és a II. világháború kutatóját január 21-én, szombaton Budapesten érte a halál.

Czettler Antal 1925-ben született. Segédmunkásként, könyvtárosként, tolmácsként dolgozott, majd 1968-ban Svájcba emigrált. Ott kezdett el foglalkozni a két világháború közötti magyar történelemmel. Azt vizsgálta, mekkora mozgástere volt Magyarországnak, hogyan próbált akár Teleki Pál, akár Kállay Miklós miniszterelnök lazítani a német függőségen. Teleki Pál és a magyar külpolitika 1939-41 című munkáját a Kairosz Kiadó adta ki 1997-ben, tanulmányai A mi kis élet-halál kérdéseink címmel jelentek meg a Magvető Kiadónál 2000-ben.

A legfrissebb nemzetközi szakirodalom felhasználásával kutatta a II. világháború fordulópontjait, az amerikai, angol szerepvállalást. Arra a következtetésre jutott, hogy nem Jaltában, hanem már Teheránban eldőlt Európa sorsa. A témáról szóló tanulmányai A II. világháború rejtett erővonalai címmel jelentek meg a Kairosz Kiadónál 2006-ban. A rendszerváltozás után Czettler Antal rendszeresen hazalátogatott, előadásokat tartott, cikkeket írt a Valóságba, a Magyar Szemlébe, a Magyar Nemzetbe és a Heti Válaszba.

Rovatok