Index Vakbarát Hírportál

A Kossuth-zsákutca

2012. március 15., csütörtök 08:46

Március 15-e alkalmából London Greenwich kerületében, a Kossuth utcában jártunk, ott azonban senki sem tudja, kiről nevezték el a helyet. Húsz kilométerrel nyugatra innét, az elegáns Kensington negyedben koszorúzásra készül a magyar közösség Kossuth régi lakóházánál. A Kossuth-családéval szomszédos házat pedig akár meg is vásárolhatjuk, ha van 1,8 milliárd forintunk.

Greenwich történelmi városközpontjában nyüzsögnek a turisták az újjáépített Cutty Sark körül, a kissé kijjebb eső Kossuth utca környékén azonban álmos reggeli csend honol. Zárva mindkét kocsma, a Pelton Arms és a Royal Standard is, és az éber szurikáták, illetve polgárok képével díszített Neighborhood Watch táblák ellenére a függönyök sem rezdülnek, amikor végigsétálunk az igencsak rövidke utcán. Kétoldalt magas téglafal határolja a keresztutca hátsó kertjeit, továbbhaladva pedig alacsony, egyemeletes, ötvenes évekbeli sorházakat találunk. Előttük tisztes (alsó) középosztálybeli gépjárművek parkolnak, néhány éves Vauxhallok, Audik, Toyoták, közöttük áll egy Prius is, ami Londonban nagyon népszerű: sem súlyadót, sem dugódíjat nem kell rá fizetni. A kis előkertekben szépen nyírt fagyalsövények, cserepes tuják, tavaszi virágok, az egyik kertben a műfüvet beton nyúl- és oroszlánfigurák ékesítik.

Azt próbáljuk kideríteni, vajon tudják-e az itteniek, honnét kapta nevét az utca, melynek tábláján egyébként lakonikus rövidséggel csak annyi szerepel: Kossuth Street, Cul-de-Sac, vagyis zsákutca. Az országimázs áthallásokat félretéve nekiállunk élő embert keresni a környéken, ami nem megy könnyen. Két utcával odébb egy harmincas nő sétáltatja west highland white terrierjét – tudják, a Black&White whisky üvegén ez a fehér kutya. Kérdésünkre, hogy szerinte honnét kapta nevét a Kossuth Street, bevallja, hogy azt sem tudja, merre található az utca, pedig már 17 éve itt lakik. A kocsmát javasolja információs pontnak, ám az ilyenkor, délelőtt még zárva.

Megállítunk két tizenéves fiút is, akik egészen belepirulnak, amikor kiderül, hogy éppen egy újságnak nyilatkoznak. A Kossuth név eredetéről fogalmuk sincs, egyikük keltának tippeli a szót, és nagyon boldogok, amikor eláruljuk nekik, hogy egy híres magyar forradalmár a megfejtés.

Visszasétálunk a Kossuth utcába, amely továbbra is kihalt, de szerencsénk van: egy ötvenes házaspár épp kilép házuk kapuján és a kocsi felé tart. Ők sem tudják, hogy honnét jön a Kossuth név, de szomszédjukat javasolják. „Ethel már évtizedek óta itt lakik, ő biztosan tudni fogja“ – irányítanak a sorház szélső házához. Amikor eláruljuk nekik, hogy nem „koszusz“-nak kell mondani az utcát, a nő elismerően megjegyzi: „Így sokkal előkelőbben hangzik.“

Becsöngetünk szegény Ethel nénihez, aki éppen főz, vagy cipőt pucol, ez nem derül ki, mindenesetre valamilyen fekete kulimász borítja ujjait, ahogy ajtót nyit nekünk. Kissé ijedten feleli kérdésünkre, hogy fogalma sincsen sajnos a Kossuth utca névadójáról –, meglehet, utazó ügynököknek vélhetett minket. Elnézést kérünk a zavarásért, és visszasétálunk a kocsihoz: talán az önkormányzat többet tud majd a dologról.


Nagyobb térképre váltás

Ám az önkormányzat, egészen pontosan Greenwich Királyi Kerülete is hasonlóan tanácstalan a név eredetét illetően: összesen csak annyit tudnak kideríteni kérdésünkre, hogy az utca 1899. október 17-én kapta a Kossuth nevet – Lajosról nem szól a fáma. Mi arra tippelünk, hogy magyar vonatkozású a név, hiszen öt évvel Kossuth torinói halála után kapta nevét, bizonyosságot azonban nem sikerült szereznünk.

Ideje továbbállni London túlsó vége, a Notting Hill Gate irányába, ahol kézzelfoghatóbb jelei vannak Kossuth tartózkodásának. A bolhapiacáról híres Portobello Road és a Kensington Park Road között, igen előkelő villanegyedben találjuk a Chepstow Villas nevű utcát, ahol 1852-59-ig lakott Magyarország volt kormányzója. Innét szervezte az ellenállást az emigrációból, majd Olaszországba költözött tovább, Torinóba, ahol 1894-ben halt meg.

Kossuth annak idején újépítésű házba költözött, a 39-es számú házat ugyanis éppen az ő  Angliába érkezésének évében, 1851-ben építették. A vajszínűre vakolt, négyszintes épületen kék zománctábla jelzi, híres történelmi személyiség lakott benne: Louis Kossuth, Hungarian patriot. Az egykor jó hírű környék a huszadik század elejére egészen lezüllött, az egykori családi villákból többlakásos apartmanházakat alakítottak ki. A 39-es szám is ilyen, négy lakás található benne, előtte pedig egy bérbicikli-állomás. A környék a hatvanas években lett újra divatos, azóta pedig szuperszonikus sebességgel növekednek az ingatlanárak.

A sarki ingatlanirodánál heti 850 fontért bérelhetnénk ki az utca egyik háromszobás villáját – ez havonta mintegy 1,2 millió forintot jelent. De eladó a Kossuth-ház melletti négyemeletes villa is: a Chepstow Villas 41-es számért 5,25 millió fontot kérnek. Ha nagyon muszáj átszámolni: ez 1,84 milliárd forint – ennyiért itthon vidéki kastélyokat vásárolhatunk, egyszerre többet is. Vagy megvehetjük az egész Kossuth utcát Greenwichben: a tucatnyi házból álló utcácskában 3-400 ezer fontba kerül egy sorház. A Chepstow Villas 41-hez nem tartozik kert, viszont jár hozzá egy kulcs a Ladbroke Square Gardenhez: az utca túloldalán fekvő hatalmas park London egyik legnagyobb privát parkja, melybe csak a környékbeli lakosok juthatnak be.

A Londonban élő magyarok minden évben megemlékeznek március 15-éről: tavaly Kmety György tábornok síremlékét koszorúzták meg a Kensal Green temetőben, idén pedig este nyolckor a Kossuth-ház előtt tartanak megemlékezést a lengyelekkel közösen. Míg Nyugat-Londonban sokan kokárdát tűznek csütörtökön, a greenwichi Kossuth utcában valószínűleg idén sem lesz olyan, aki megemlékezik az 1848-as forradalomról. De legalább a lakosok közül néhányan már tudják, kiről nevezték el utcájukat.

Rovatok