Index Vakbarát Hírportál

Az ember már egymillió éve használja a tüzet

2012. április 3., kedd 13:58

Megtalálták a legkorábbi bizonyítékokat a tűzhasználatra, egy nemzetközi kutatócsoport egymillió évvel ezelőtti nyomokat fedezett fel. A Torontói Egyetem és a Hebrew University mikroszkopikus faszénmaradványokat talált egymillió éves állati csontok és kőszerszámok mellett Dél-Afrikában a Wonderwerk-barlangban.

A leletek megvizsgálása után kiderült, hogy az ember elődje háromszázezer évvel korábban használt tüzet, mint azt eddig a régészek gondolták. Ez azt jelenti, hogy már a Homo erectus is használta a tüzet valamilyen formában – mondta Michael Chazan a Torontói Egyetem antropológusa, a kutatócsoport egyik vezetője. A kutatás eredményeit április 2-án publikálták a Proceedings of the National Academy of Sciences című szakfolyóiratban.

A Wonderwerk-barlang a Kalahári sivatag közelében található, az ottani ásatások során Peter Beaumont, a Kimberlyben lévő McGregor Múzeum egyik kutatója talált először nyomokat. A mostani kutatócsoport megvizsgálta azokat a maradványokat is, de újabb ásatást is kezdtek a barlang körül.

A leletek vizsgálatait a Bostoni Egyetemen végezték, égetett csontdarabokat és növényi hamut azonosítottak. Valószínűsítik, hogy ott helyben égett el a fa, és nem a szél hozta be a barlangba a hamut. Olyan elszíneződést is találtak a barlangban, amely akkor keletkezik, a tüzet gyújtanak.

A tűzhasználat fordulópontot jelentett az emberi evolúcióban. A főzés hatása jól dokumentálható előnyökkel járt, de a tűzhasználat az élet számos területét érintette. A tűz körüli társas élet meghatározó lehetett abban, ami emberré tett minket – magyarázta Michael Chazan.

Rovatok