Index Vakbarát Hírportál

Krétán élt a hárommázsás minimamut

2012. május 10., csütörtök 11:19

Az eddig ismert legkisebb mamutok éltek évmilliókkal ezelőtt Krétán. A fosszíliákat több mint egy évszázada tárták fel, a vizsgált fogat pedig 1904-ben találta meg Dorothea Bate őslénykutató. Kezdetben a leletek alapján úgy gondolták, hogy az egyenes agyarú elefánt (Palaeoloxodon antiquus) törpeformájáról van szó, amelyet az összes törpeelefánt ősének tartanak.

Más ősi elefánt- és mamutfajok fogaival való összevetés során azonban Victoria Herridge és Adrian Lister, a londoni Természettudományi Múzeum paleontológusai arra a következtetésre jutottak, hogy az állat az utóbbiakkal állhatott közelebbi rokonságban. A mamutok 3,5 millió évvel ezelőtt érkezhettek Krétára, a faj a Mamuthus creticus nevet kapta. A leletről a Proceedings B of the Royal Society című folyóiratban jelent meg tanulmány.

A mamut marmagassága alig haladta meg az egy métert, tömege pedig 310 kilogramm lehetett. A kutatók szerint a szigeti törpeség extrém esetével állunk szemben. A szigeti törpeség jól ismert evolúciós jelenség, amelyet a táplálék szűkössége vagy a ragadozók hiánya válthat ki. „Krétán az ismert legkisebb mamutok éltek" – vélekedett Victoria Herridge.

Rovatok