Index Vakbarát Hírportál

Ismeretlen ókori nyelv nyomaira bukkantak

2012. május 11., péntek 17:45

Ismeretlen ókori nyelv létéről árulkodnak az agyagtáblák, amelyeket egy 2800 éves palota romjai során leltek Törökország délkeleti részén. Az asszír helytartói palota feltárását nemzetközi régészcsoport végzi, az ásatások során került napvilágra a korabeli gazdasági és politikai döntésekről tudósító archívum, ékírásos agyagtáblák sokasága – írj az Independent online kiadása.

John MacGinnis, a Cambridge-i Egyetem régésze figyelt fel azokra az agyagtáblákra, amelyek 60 nő, valószínűleg a háború során ejtett foglyok neveit sorolták fel. Az asszonyokat valamilyen gazdasági célból, munkavégzésre vezényelték a palotába az időszámításunk előtti 8. század második felében.

Amikor a kutató elkezdte elemezni a neveket, észrevette, hogy közülük 45 semmiféle hasonlóságot sem mutat a már ismert sok ezer ókori közel-keleti névvel. A régészek és a nyelvészek most elemzik a rejtélyes neveket, hogy kiderítsék, a betűk sorrendje, vagy betűk gyakorisága valamely már ismert ókori nyelvvel nem mutat-e esetleg rokonságot. A tudósok azonban valószínűsítik, hogy a 45 asszony a történelem első ismert barbárjai közül kerülhetett ki – a Zagrosz-hegységben élő vad törzsek keserítették meg Mezopotámia népeinek életét, és az adott időszakban az asszírok csak Zagrosz térségében folytattak hadjáratokat. A leletekről a Journal of the Near Eastern Studies folyóiratban jelent meg tanulmány.

Rovatok