Index Vakbarát Hírportál

Elsüllyedt a bronzkori hajó másolata

2012. május 14., hétfő 11:02

Meg kellett szakítani egy Kentben készült bronzkori hajó másolatának első útját, mert a vízi jármű nem maradt a felszínen. A Boat 1550 BC (hajó Krisztus előtt 1550-ből) nevű hajóba azonnal szivárogni kezdett a víz, mihelyt a doveri kikötőben vízre bocsátották – írta honlapján a BBC.

A hajó egy Doverben 1992-ben talált eredeti bronzkori jármű felére kicsinyített másolata. A canterburyi Christ Church Egyetem szóvivője elmondta: a kísérlet nem sikerült, ehelyett inkább névadó ünnepséget tartottak. A hajót emelődaru segítségével, hálóban bocsátották a vízre, de az rögtön megtelt vízzel. A vízre bocsátás idején senki sem tartózkodott a hajóban.

Az eredeti, 3500 éves hajóra canterburyi régészek a doveri múzeum közelében találtak rá egy ásatáson. Régészek egy csoportja három hónapon át építette a hajót, a bronzkor fejlettségi szintjének megfelelő szerszámokkal. Az egyetem szóvivője elmondta: kifoltozzák a hajót, és újra megpróbálják vízre bocsátani.

A hajómásolat az egyik központi darabja lesz a június 30-án a nyugat-franciaországi Boulogne-sur-Merben nyíló kiállításnak. Decemberben Belgiumba szállítják és 2013 júliusában tér vissza Doverbe. A Boat 1550 BC elkészítése az első fejezete a canterburyi Christ Chruch Egyetem hároméves programjának. A programot az Európai Unió is támogatja, és hét brit, francia és belgiumi partnerintézmény vesz részt benne.

Rovatok