Index Vakbarát Hírportál

Mit keres Szlovákia 1000-ben a térképen?

2012. május 17., csütörtök 17:09

Több olvasónknak is feltűnt, hogy van egy nagyobb, magyar államhatárokat érintő hiba a Centennia Historical Atlas térképei alapján összeállított, ezer év határváltozásait gyorsított felvételben bemutató videóban. Az első tíz percben az akkori Felvidék területén megjelenik egy rózsaszín, Lengyelországból kinővő, azzal azonos színű, de Szlovákia nevet viselő valami, amelynek felirata ráadásul a Magyar Királyság területének helyreállása után ott marad.

Az Index az anomáliával kapcsolatban megkereste dr. Fazekas Csabát, a Történelemtanárok Egyletének alelnökét. Fazekas szerint bő ezer év minden határváltozását nem lehet hajszálpontosan, minden ország, minden korszak vonatkozásában egy 11 perces összefoglalásban megjeleníteni.

Véleménye szerint az bizonyosan téves, hogy a 11. század elején megjelenik a Szlovákia felirat, hiszen ilyen nevű államalakulat ekkor nem létezett, önálló szlovák elnevezéssel illethető ország pedig csak a 20. században jött létre.

Krónikások túlzásai

Elég valószínű, hogy a digitális történelmi atlaszba, onnan pedig a videóba egy Wikipédiára feltöltött, számtalanszor módosított, majd visszaállított térkép alapján került be a Szlovákia felirat, amely I. Boleszláv területfoglalásait mutatja. A hibás térkép feltöltője Makk Ferenc magyar középkortörténész Magyar Külpolitika (896 - 1996) című kötetét jelöli forrásként.

Fazekas Csaba szerint akkor járunk legközelebb az igazsághoz, ha azt mondjuk: nem tudjuk pontosan, meddig terjedtek Boleszláv 1003 körül indított hódításai Szent István Magyar Királyságában. Egyes, a térségben írott középkori krónikák említik, hogy a Duna vonaláig (Esztergomig, illetve tovább Egerig) nyomult előre, de ezt semmi nem erősíti meg. Azért gyaníthatjuk, hogy túlzásról van szó, mert a kor krónikaszerzői gyakran torzították uralkodóik hódításainak mértékét.

A történész szerint legpontosabban talán Hóman Bálint fogalmazott a Magyar történetben: „Tietmár és a XII. századi Gallus hitelt érdemlő értesítéséből legfeljebb arra következtethetünk, hogy Boleszláv 1003 és 1018 közt a Morva völgyén a Dunáig s onnét keletfelé a Kis-Kárpátokig - esetleg a Vágig - hatolt s így hatalmát magyar földre is kiterjesztette."  Ez, illetve más szakmailag alapos munkák megerősítik, hogy 1018-ban a Boleszláv által megszállt területek különösebb harc nélkül visszakerültek Szent István fennhatósága alá.

Az eredeti videó feltöltője egyébként csütörtök reggelre törölte a videót a YouTube-ról, a Centennia Historical Atlas jogaira hivatkozva.

Rovatok